Novosti

Preporuke: muzika

Žustar zvuk postbrexita

Novu diskografsku godinu otvaramo s tri žustra, drska i energična postpunk izdanja: sva potječu iz Engleske, a osim što su dio specifičnog urbanog zvučnog krajolika, vrijedan su iskorak u društvenu i kulturnu kritiku

Sleaford Mods: Spare Ribs (Rough Trade, 2021.)

Na britanski duo Sleaford Mods savršeno bi se mogla primijeniti čuvena dosjetka Johna Peela o bandu The Fall – "uvijek isti, uvijek različiti". "Spare Ribs" njihov je jedanaesti album i dolazi nakon desetljeća u kojem su prerasli iz kućnog projekta Jasona Williamsa u jedan od najosebujnijih i brzo prepoznatljivih britanskih bendova. Njihova formula je jednostavna, ali efektna. Instrumentali Andrewa Ferna spajaju punk, postpunk, hip-hop i grime u specifični britanski urbani zvučni krajolik preko kojeg Williams pljuje svoje opservacije o društvu, glazbenom biznisu, pop-kulturi, politici i koječemu drugom u maniri Marka E. Smitha ili Johna Coopera Clarkea koji su nekim slučajem čuli Wu-Tang Clan. Budući da Sleaford Mods svoj recept ne mijenjaju, već samo od izdanja do izdanja promiješaju omjere sastojaka, album uvijek ovisi o tome koliko ste otvoreni za Williamsov tekstualni otrov. Glavni šarm Sleaford Mods je jednostavni pristup radničke klase, što je dio britanske glazbene tradicije od šezdesetih naovamo. S vremenom je Williams shvatio da se jezikom nogometnih navijača može reći mnogo toga s čime se takve skupine ne slažu ili to jednostavno nisu osvijestile. Tako u naslovnoj pjesmi proziva mizoginiju skrivenu iza "racionalnih" objašnjenja, a u "Out There" još jednom opisuje postbrexitovski blues najavljen još na sjajnom "Austerity Dogs" iz 2013. Jedna od čestih kritika Williamsovog pristupa jest da su mu tekstovi previše vezani za vrijeme u kojem su nastali i da će zastarjeti za šest mjeseci. S druge strane, pjesme poput "Shortcummings" o Dominicu Cummingsu, sad već bivšem glavnom savjetniku Borisa Johnsona, ili "Elocution" o licemjerju glazbene industrije u doba pandemije, nisu tu da ih netko razumije u 2032. Sleaford Mods ne stvaraju buduće klasike, oni dokumentiraju sadašnjost. To je sasvim dovoljno.

 

Shame: Drunk Tank Pink (Dead Oceans, 2021.)

Drugi album londonskog postpunk benda Shame dolazi tri godine nakon hvaljenog debija "Songs of Praise". Snimljen prije proglašenja pandemije Covida-19, "Drunk Tank Pink", nazvan po žvakaćoj gumi koja se daje nasilnim zatvorenicima kao forma antistres terapije, dojmljiv je album na više razina. Premda frontman Charlie Steen u tekstovima tematizira prvenstveno iskustvo prošlog albumskog ciklusa i očekivanja od mladog gitarskog benda koji glazbeni tisak naziva "čudom od četiri akorda", prevladavajuća atmosfera itekako korespondira s kolektivnim osjećajem nastalim nakon snimanja albuma. U glazbenom smislu, album predstavlja nadogradnju žustrog mladenačkog zvuka prvijenca integracijom kompleksnije ritmike nadahnute afrobeatom i math rockom, ali i dinamične zvučne slike u kojoj se našlo mjesta za raznorodne suptilne eksperimente. Na koncu je "Drunk Tank Pink" uspjeli pokušaj ambicioznog benda da proširi svoj zvuk, ne gubeći pritom ništa od kohezije i energije prvijenca.

 

Lice: Wasteland: What Ails Our People Is Clear (Settled Law, 2021.)

Uzmemo li u obzir koliko ih je otočka glazbena kritika toplo dočekala i prije objave prvijenca, pomalo je ironično da su neke od glavnih tema debitantskog albuma ovog bristolskog benda stav glazbenog tiska, pitanje plaćene promocije te sukob etabliranih i neetabliranih glazbenika. Sve navedeno su bitni i vrlo stvarni problemi, ali nepredvidljiva mješavina stilova koju njeguje ovaj bend djeluje kao insajderski vic. Bendov hermetični spoj gotovo spoken word vokala, postpunka, natruha ambient i industrial tekstura, velike doze psihodeličnih, praktički prog rock rješenja, namjerno se ili nenamjerno obraća prije svega ukusu onih koje kritizira. Sve bi to bilo užasno iritantno da nije izvedeno vještinom, sigurnošću i lakoćom potpuno neočekivanom za jedan debitantski album.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više