Novosti

Politika

Zvečevokor

Dok je Andrej Plenković u Koprivnici otvorio novu tvornicu Belupa nešto manje (multi)medijski posredovani bili su paralelni događaji s tvornicama u drugim dijelovima Hrvatske. Proložac Donji zadesio je stečaj nad vinarijom Imota, a u Požegi su u štrajk stupili radnici tvornice slatkiša i alkoholnih pića Zvečevo

Ghfma9b7p5oxvf21tqjsz7k7qek

Zvečevo (foto Ivica Galović/PIXSELL)

Od predizbornih aktivnosti proteklih dana izdvajamo posjet Andreja Plenkovića dičnoj Koprivnici, a gdje je premijer otvorio novu tvornicu Belupa. Naravno, ne spominjući tom zgodom izbore. Iskorištena je tek činjenica da država sudjeluje u ‘financijskom miksu’, kako je Plenković nazvao ulaganje koje bi nam trebalo donijeti, njegovim riječima, ‘sto, odnosno dvjesto radnih mjesta’. Tvornica je pritom otvorena ‘virtualno’, prema izvještaju tportala, tj. ‘pritiskom na gumb’, s projekcijom na velikom ekranu.

Nešto manje (multi)medijski posredovana bila su paralelna dva događaja s tvornicama u drugim dijelovima Hrvatske. Tako je Imotski, zapravo Proložac Donji, zadesio stečaj nad vinarijom Imota. Slučaj je zabilježen bez prisustva visokih uzvanika, mada je država gotovo isključivi vlasnik vinarije, za razliku od Belupa u kojem drži samo kontrolni paket. No i ovako je jasno da će nam taj stečaj odnijeti 75 radnih mjesta. Još nije poznato što će biti s okolnim plantažnim vinogradima, ni s dohocima neisplaćenim još od prosinca prošle godine.

Na sjeveru zemlje, u Požegi, u pitanju je pak 69, odnosno 212 radnih mjesta u tvornici slatkiša i alkoholnih pića Zvečevo. Jer 212 radnika je dobilo plaću, a preostalih 69 nije, pa su svi stupili u štrajk. Saznaje se da je Zvečevo puklo zbog računa blokiranog oko mjesec i pol dana, zbog kraha Agrokora koji mu nije plaćao robu. Agrokor, dakako, pod paskom je države, no ona se o Zvečevu ne izjašnjava. Pa možda će to učiniti kad se naniže više primjera jeke iz rupetine u koju će nesumnjivo upasti još Agrokorovih dobavljača.

Zvečevo je u cijelosti privatna kompanija, za razliku od prethodno spomenutih, ali treba primijetiti da je država kumovala aranžiranju okolnosti u kojima će doći do opisanih nedaća s Agrokorom. I to onih preliminarnih, već prije negoli je potonja kuća pala pod kontrolu državnoga kriznog stožera. Skrećemo zato pažnju i na te teme za kampanju, lokalnim izborima u svakom slučaju primjerenije od petljanja čelne osobe izvršne vlasti u njihovu najavu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više