Novosti

Politika

Zvižduci za Hasanbegovića

Aktivisti Platforme 112 dočekali su zvižducima zastupnike pred ulazom u zgradu Hrvatskog sabora, pri čemu je kandidata za ministra kulture zaradio i uzvik ‘Goebbels, Goebbels’

Zh8i711qv86innh3uvcq9sqi82x

(foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Aktivisti Platforme 112, koja okuplja udruge civilnog društva, održali su jutros akciju ‘Smrt slobode izražavanja’ povodom objave da će ministar kulture biti revizionist Zlatko Hasanbegović. Kako javlja N1, aktivisti su ministre pred ulazom u zgradu Hrvatskog sabora dočekali zvižducima, a Hasanbegovića uzvicima ‘Goebbels, Goebbels’. Okupljenima je ratni zločinac Branimir Glavaš pokazao srednji prst.

- Predloženi ministar s kulturom nema nikakve veze, i 99 posto ljudi u kulturi nije nikad čulo za njega. Rekao je i da je antifašizam floskula i da prezire salonske umjetnike. Ne možemo biti kreativni ako mislimo što ministar odobrava. Kao i ministar branitelja koji bi napravio registar izdajnika. To je primjerenije Sjevernoj Koreji. Događa se nešto što se nije smjelo dogoditi. Pobjednička strana ima pravo birati ministre, ali neke granice se ne smiju prijeći. Nedopustivo je da ministar kulture bude osoba koja kaže da prezire aktiviste koji hodaju na Prideu. To je potpuno gušenje slobode izražavanja. Ta osoba određivat će sve što ćemo gledati i slušati na televiziji. To što nam slijedi zadnji put smo imali u fašističkoj Njemačkoj – kazala je Sanja Sarnavka.

Aktivisti Platforme 112 jučer su se obratili otvorenim pismom Tihomiru Oreškoviću, mandataru nove vlade. ‘Nijekanje vrijednosti kao što je antifašizam apsolutno je nedopustivo. Javno izjaviti kako ‘antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu’, ili ‘…prema salonskim apologetima, bez obzira je li riječ o konjunkturnim povjesničarima ili ‘subverzivnim’ aktivistima na jaslama državnog proračuna i multinacionalnih korporacija, osjećam samo prezir. Znate, samo je ovdje moguće biti u isto vrijeme titoist, euroatlantist, liberal, rotarijanac, sljedbenik ‘rodne ideologije’, tražiti progon tzv. homofoba i šepuriti se u povorci na ‘Gay Prideu’ ispod duginih boja’, a sličnih iskaza g. Hasanbegovića ima podosta, pokazuju kako je osoba koja će imati moć određivati tko će u kulturi i medijima dobivati sredstva isključiva a time i nepodobna za vođenje područja u kojem je sloboda izražavanja ključna pretpostavka stvaralaštva. Zlatko Hasanbegović u više je navrata posprdno govorio o ‘ideologiji ljudskih prava’, pokazujući, za jednog građanina s akademskom titulom povjesničara, nevjerojatno neznanje o međunarodnom pravnom poretku i ključnoj tekovini naše civilizacije. Iskazao je i izraženu netrpeljivost prema zagovaranju ljudskih prava proglašavajući ga protudržavnom aktivnostšću. Njegovo javno djelovanje i kao predsjednika Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda, i člana HOP-a (utemeljitelj Ante Pavelić), i kao povjesničara čije izjave i tekstovi imaju malo veze s istinom, a puno s ostrašćenim revizionizmom, moraju biti nedvosmislenom zaprekom za imenovanje na čelnu poziciju Ministarstva kulture. Ističemo da je revizionistički orijentiran i Crnoja jednako je problematičan odabir za ministra branitelja ali je njegova potencijalna šteta i doseg djelovanja ipak ograničen na braniteljsku populaciju. Najava izrade Registra izdajnika Republike Hrvatske, sigurni smo, primjerenija je državnom uređenju Sjeverne Koreje a ne demokratskoj državi, članici Europske unije. Pozivamo vas stoga da povučete ove nominacije, a zastupnike da uskrate povjerenje ovim osobama s očitim antidemokratskim stavovima’, navodi se u pismu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više