Novosti

Kronika

14. Вински мaрaтoн

Oдржaнa трaдициoнaлнa мaнифeстaциja у бaрaњскoм Змajeвцу

Mqpf3wecc08qp30iq6bm7p8ctq1

U svakom vinskom podrumu treba popiti decilitar vina

‘Udruga za njegovanje običaja Mađara – Surduk’, sa sjedištem u Ulici maršala Tita 191 u baranjskom mjestu Zmajevcu, u kome uglavnom žive Mađari, organizira posljednjeg vikenda ovog mjeseca (27 - 28. septembra) 14. po redu Vinski maraton (ili na mađarskom ‘Bor maraton’) kao dvodnevnu kulturno-turističku manifestaciju.

Za Baranju se kaže da je majka vina (mađarski ‘bor anja’), a za Zmajevac da je vinska prijestolnica Baranje. Sa svojih tridesetak aktivnih, u brdo ukopanih vinskih podruma - tzv. gatora - u kojima se njeguju vrhunska vina, nanizanih u dva surduka: Katoličkom i Reformatorskom, i u Ružinoj ulici, Zmajevac je definitivno zaslužio takvu laskavu titulu. Osim tradicionalnih manifestacija poput Vinceške i Martinja, Zmajevčani vinsku kulturu njeguje i preko Vinskog maratona. Godine 2005. takva manifestacija organizirana je prvi put u sklopu Dana sela s 40 takmičara, a danas se čini da se Dan sela organizira u sklopu Vinskog maratona jer su prošle godine oboreni svi rekordi s 2.500 maratonaca i više hiljada posjetilaca.

Organizatori ističu da je proklamirani cilj u što kraćem roku obići dvadesetak vinskih podruma i u svakome popiti po decilitar vina, ali pravi cilj je druženje uz vrhunsku baranjsku vinsku kapljicu i uživanje u rustikalnoj atmosferi baranjskih gatora. Zato mnogi učesnici ne žure da završe maraton, već zastanu u nekom gatoru gdje je dobro društvo i ugodna atmosfera. A zabava, uz zvuke evergrin-pjesama, uvijek potraje do ranih jutarnjih sati.

Program ovogodišnjeg Vinskog maratona tako je bogat da ga se u jednom ovako kratkom članku ne može prikazati. Zato čitaoce upućujemo da ga potraže na Fejsbuku ili na brojnim veb-stranicama koje najavljuju tu manifestaciju, a zainteresirane pozivamo da se posljednjeg septembarskog petka i subote zapute u Zmajevac i vide što ih tamo – čeka.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više