>

novosti logo

Piše T.O.

15 godina borbe za vlastiti dom

Milica Miladinović, u čiju kuću u Strmcu Stubičkom se 1991. uselio lažni ratni vojni invalid te je uništio do te mjere da nije bila podobna za obnovu, danas je od države dobila stan

Nakon 15 godina borbe za vlastitu imovinu, Milica Miladinović danas je napokon dobila svoj stan. Podsjećamo, Miladinović je 1991. protjerana s mužem i djecom iz svog doma. U njezinu kuću u Strmcu Stubičkom tada se uselio lažni ratni vojni invalid koji je radio u Hrvatskoj vojsci. Kuću je uništio do te mjere da nije bila podobna za obnovu, a kamoli za život. Tada počinje njezina bitka koja je epilog dobila tek danas, 15 godina kasnije.

Miladinović je u međuvremenu živjela od socijalne pomoći u državnoj sobi od dvanaest kvadrata bez tople vode iako je njen slučaj u vrijeme pristupanja bio i jedan od zahtjeva Europske unije kao dio Poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava. Naporima odvjetnice Lovorke Kušan i predstojnice Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Mirele Stanić-Popović te promptnim reagiranjem Državnog odvjetništva u Zlataru, i uz podršku potpredsjednice Vlade RH Vesne Pusić, ovaj slučaj je napokon riješen.

Milica Miladinović se danas tokom potpisivanja nagodbe s Republikom Hrvatskom, u kojoj je dobila zamjenski stan u Zagrebu, zahvalila organizacijama i pojedincima koji joj pomogli, i to SDF-u, SNV-u, Građanskom odboru za ljudska prava, UNHCR-u, Europskoj komisiji i voditelju sektora za ljudska prava u predpristupnom procesu Erolu Akdagu, kao i Kući ljudskih prava, ali i medijima i novinarima te drugima koji su je podržavali.

Centar za mirovne studije (CMS) tim je povodom čestitao Miladinović na novom domu, no istovremeno upozorava da je kroz cijeli proces došlo do velike, ne samo materijalne, već i nematerijalne štete uzrokovane etničkom diskriminacijom, neučinkovitom administracijom te ostacima konzervativnih politika iz 90-ih.

‘Slučaj Milice Miladinović još je jedna mračna strana države u kojoj živimo. Stoga, CMS naglašava kako je sramotno da je trebalo toliko vremena da se othrvamo utega iz prošlosti te zaboravimo na to da je Milica Srpkinja i da je upravo to bio kamen spoticanja između javne uprave i teške sudbine jedne od mnogih hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su 1991. istjerani iz svojih stanova i kuća’, zaključuje se u priopćenju CMS-a.

1/1