Novosti

Kronika

400 kilometara za humanost

Šestorica italijanskih biciklista vozili su od Trsta do Vojnića kako bi sakupili novčanu pomoć za decu fudbalskog kluba Petrova gora

Projekat ‘1 euro za 1 kilometar’, koji je pokrenula italijanska humanitarna asocijacija Love, doveo je na start šestoricu italijana biciklista, koji su od Trsta, preko Ljubljane i Zagreba vozili dva dana, od 5. do 7. oktobra, sa ciljem da se u toku trke putem online donacija sakupi što više novca za kupovinu opreme nameljene deci fudbalskog kluba Petrova gora.

Kako objašnjava predsednik asocijacije Fabio Frančeskini, projekat je nastao prethodnim iskustvom, tj. humanitarnom akcijom koju je takođe nedavno organizovala asocijacija Love, donirajući kompjutere osnovnoj školi u Vojniću, u kojoj su većina dece srpske nacionalnosti.

- Tom prilikom smo upoznali gospodina Bucu, jednog od neoficijalnih predstavnika i prijatelja lokalnog fudbalskog kluba, koji nam je ispričao priču o istom. Otišli smo da posetimo klub i upoznali se sa decom. Odgledali smo jedan od treninga i videli da deca treniraju u opremi koju imaju. Od tog trenutka naša ideja je bila da sakupimo pomoć kako bi pomogli klub, a pre svega kupili deci prve dresove i fudbalsku opremu, jer ih nisu zapravo imali – kaže Frančeskini.

Humanitarna asocijacija Love do sada je bila angažovana na više projekata koji se tiču pomoći manjinama u regiji. Fabio Frančeskini naglašava da su jako obazrivi na projekte u kojima su uključena deca, a pre svega ona koja pripadaju novim generacijama u postkonfliktnim sredinama.

- Upravo su deca ta koja putem projekate na kojima radimo uče da odrastaju bez predrasuda i da žive sa drugima u prijateljstvu – naglašava Frančeskini.

Fudbalski klub Petrova gora osnovan je 1946. godine i ima dugu tradiciju. Međutim, posle akcije Oluja 1995. godine, klub prestaje sa delovanjem da bi ponovo počeo sa radom 2002. godine, kada se određeni broj Srba vratio u Vojnić.

- Trenutno se takmičimo u drugoj županijskoj ligi Karlovačke županije. Ove godine imamo tri selekcije, mlađe pionire, juniore i seniore, što je ukupno registrovanih 80 igrača. Iako za klub Petrova gora oduvek važi pravilo da je to srpski fudbalski klub, u njemu su nasuprot oduvek igrali Srbi, Hrvati i Bošnjaci, kao što je to i danas – kaže Nikola eremić, sekretar sportskog društva Petrova gora.

Tokom popodneva, u subotu, 7. oktobra, na fudbalskom terenu Petrova gora organizovan je svečani doček biciklista, koji su tom prilikom uručili poklone deci mlađim pionirima, sportsku torbu sa fudbalskom opremom. Pod sloganom ‘Šut u prošlost, gol za budućnost’ odigrana je i prijateljska utakmica između predstavnika humanitarne asocijacije Love i asocijacije partnera Lions Club sa jedne strane i seniora fudbalskog kluba Petrova gora sa druge. Rezultat ovom prilikom nije važan, već prijateljstvo, poštovanje i humanost.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više