Novosti

Kratko & jasno

Aлeксaндaр Илинчић: Вaжнoст уџбeникa

СKД je прeузeo клaсичнo издaвaштвo, a ми уџбeнички прoгрaм, кaжe дирeктoр Прoсвjeтинoг издaвaчкoг пoдузeћa

Large mini kronika razgovor ilincic   %c4%87irilica

Kakvo je aktualno stanje unutar Prosvjetinog poduzeća koje se bavi izdavaštvom i trgovinom?

Kraj godine dočekujemo s dobrim rezultatima u obje poslovne domene. Naša četiri maloprodajna mjesta napokon su radila bez ograničenja nametnutih pandemijom, a izdavaštvo smo u potpunosti vezali uz udžbenički program; SKD je na sebe preuzeo 'klasično' izdavaštvo, koje uglavnom čine naslovi povezani s kulturom i tradicijom Srba u Hrvatskoj; kako smo mi kao d.o.o. dio te šire organizacije, prirodno je da je naša suradnja toliko izražena. Ali, osim nje, usko i kontinuirano komuniciramo s obrazovnim odjelima unutar SNV-a i ZVO-a. Uostalom, pored toga što su nam najbliži suradnici, oni su nam i kupci, jasno uz ostale institucije zajednice, poput SDF-a i manjinskih vijeća.

Kako ste prošli na sajmovima knjiga u Beogradu i Zagrebu? Za koje je naslove iskazan najveći interes?

SKD je imao štand na beogradskom sajmu, a mi smo ga kao izdavačko poduzeće samostalno postavili na Interliberu. Na svakom od tih velikih skupova postojao je interes za našim starim izdanjima, a i prodaja je bila bolja nego par prijašnjih godina: bez restriktivnih mjera bilo je više posjetilaca, među njima i đaka s učiteljima. Upriličili smo i sajamsko predstavljanje dvaju SKD-ovih izdanja, zbornika "Mikrohistorija" te prijevoda Rotenbergove knjige o Vojnoj krajini, što je dovelo do pojačanog zanimanja javnosti za te naslove.

Što se točno zbiva s udžbenicima za nastavu srpskog jezika i pisma, nauke i kulture?

Udžbenici su važan segment našeg poslovanja i napravljen je velik posao da se đacima koji se obrazuju po manjinskim modelima osiguraju materijali usklađeni s općom obrazovnom reformom, a opet na matičnom jeziku i pismu. Što autorski a što prijevodno izdali smo oko 150 udžbenika i radnih sveski na srpskom i ćirilici. Budući da su stari naslovi mahom odbačeni, u školama jača potreba za novima, a mi smo svoje obaveze gotovo u potpunosti namirili već u septembru. Sa širenjem nastavnog modela C širi i naša distribucijska mreža, no plasman je i dalje uglavnom usmjeren prema Podunavlјu. Iako kurikularna reforma nije više u jeku, nismo zastali s novim materijalima, pa smo udžbeničkom paketu za nastavni model A pridodali radne sveske. Od ovosezonskih prijevoda odobrenje čeka geografski paket za osmaše, a u gimnazije su nedavno otpremljeni matematički udžbenici, s kojima je započela distribucija prijevoda. Za 2023. planiramo još naslova za druge gimnazijske predmete, a to ne bi bilo moguće bez otvorenih vrata u Ministarstvu i nadležnim agencijama. Zajednički smo unapređivali sve procese, a o pomacima govore svi ti školski materijali koji nikada prije nisu ovdje bili dostupni na srpskom. U radu nas podržavaju i drugi, posebno ZVO koji tradicionalno osigurava otkup radnih sveski za veliki broj osnovnoškolaca, a protekle su jeseni od nas otkupili i školama donirali priručnike za nastavnike te spomenute matematičke udžbenike.

Vi ste iz Dalja, pa nam možete komentirati rezultate popisa stanovništva za tu sredinu i reći nešto više o tamošnjoj svakodnevnici?

Broj stanovnika dotaknuo je minimum otkako se provode propisi, dakle od 1971. Naime, Dalj je tada imao 6.303 stanovnika, a lani svega 2.877. No unatoč tome što se naselje od nekoliko hilјada duša u pola vijeka brojčano prepolovilo, ne mogu reći da je stanje isto kao u drugim mjestima diljem Hrvatske koja su ljudstvom gotovo desetkovana i u kojima je život posve stao. U Dalju imamo svu infrastrukturu, a povrh toga i srednju školu, KNC Milutina Milankovića, što sve daje određenu životnu dinamiku.

Svojedobno ste pohađali Političku akademiju SNV-a?

Dobar dio poznanstava koja mi od 2021. itekako pomažu na direktorskoj poziciji Prosvjetina izdavaštva stekao sam na Akademiji, pokrenutoj upravo radi potrebe suradnje mlađih i obrazovanijih pripadnika naše zajednice. Stoga svima u kulturnim i političkim krugovima ove zemlje poručujem da usmjere pažnju na taj SNV-ov koncept koji daje opipljive rezultate, a njegovim organizatorima da ga još više unapređuju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više