Novosti

Kronika

Banijci pečenim prasetom zahvalili kuharskim šefovima

Šefovi restorana, koji već desetak dana u Topuskom pripremaju po dvije tisuća obroka dnevno za stradale u potresu, volontere i dežurne službe, mještanima su za Badnji dan skuhali smuđa. Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj za Božić im je uzvratila – pečenim prasetom

Large prase

Uz pečenog odojka i muka lakše prođe (foto Vladimir Jurišić)

Dvadesetak članova međunarodne udruge šefova restorana Jeunes Restaurateurs (JRE) iz Hrvatske već tjedan dana u prostoru Srednje škole u Topuskom pripremaju hranu za vatrogasce, policiju, HGSS-ovce, medicinare i druge službe koje rade na terenu nakon potresa. Kako se dobar dio obroka razvozi po okolnim selima na Baniji, brzo su upoznali mještane, uglavnom povratnike srpske nacionalnosti, i odlučili ih na Badnji dan po julijanskom kalendaru počastiti. Ispekli su i razvezli stotine porcija pohanog smuđa po raštrkanim selima oko Gline.

Njihova gesta dirnula je mnoge povratnike, a vijest o tome došla je i do Srpskog narodnog vijeća gdje su odlučili vrijednim kuharima uzvratiti jednakom mjerom. Ukratko, na pravoslavni Božić marljivim kuharima članovi Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj iz Gline donijeli su na dar pečenog odojka. Iznenađenju nije bilo kraja, a na zakusku je pozvan i vaš reporter kako bi sve zajedno ostalo zapisano.

- Ovo je stvarno veliko iznenađenje. Ni u snu se tome nismo nadali. Zaista lijepa gesta od naših prijatelja koji su nas, na najbolji mogući način, počastili za njihov Božić. Umijemo mi kuhati razne pikantne delicije, ali odojak s ražnja je nešto posebno. Kažu nam da su to ispekli za nas, jer smo ih na dan njihovog posta počastili posnim jelom. E, pa svaka im čast! – rekla nam je Irina Ban iz Zagreba, tajnica JRE Hrvatska, udruge koja okuplja majstore kulinarstva iz 14 restorana iz cijele zemlje.

U Topuskom se već 30. prosinca okupilo dvadesetak šefova restorana iz jadranske Hrvatske - od Zadra preko Mošćenićke Drage i Lovrana do Paga - koji danonoćno kuhaju hranu za sve one koji na terenu saniraju posljedice potresa, kao i za mještane okolnih sela. U školi se dnevno pripremi gotovo 2000 obroka, a kako je ipak riječ o šefovima kuhinja, a ne običnim kuharima, jela su pripremljena prvoklasno, s mnogo umijeća i ljubavi.

Već tjedan dana uz veliki štednjak i još veće gradele znoji se Saša Began, šef kuhinje poznatog restorana Foša u Zadru.

- U našoj udruzi, čije je sjedište u Zagrebu, nije se časilo ni časa kada je stigla vijest o razornom potresu. Za dan, dva sve je organizirano i evo nas u Topuskom gdje pripremamo jela koje volonteri odvoze na teren. Hrana od koje pripremamo obroke stiže od brojnih donatora pa ne bi bilo umjesno da ih nabrajam, jer bih mogao nekoga izostaviti. Svi su jednako važni. Danas smo, kao što vidite, doživjeli vrlo prijatno iznenađenje. Stanovnici okolnih sela s većinskim srpskim stanovništvom su se organizirali i počastili nas pečenim odojkom za njihov Božić. Svaka im čast! – kaže nam Saša Began.

Podrhtavanje tla u Petrinji i okolici, uz svu nesreću, tugu i bol, donijelo je i nešto vrijedno. Nestali su i Srbi i Hrvati, Muslimani i Romi, a ostali samo nesretni, povrijeđeni i uplašeni ljudi. Sklopljena su nova prijateljstva i nizali su se jedan za drugim mali, naizgled nevažni događaji koji su potvrdili da smo svi mi samo ljudi i ništa više. A na ovim prostorima oduvijek su se zajednički slavila dva Božića i dva Uskrsa. Oduvijek.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više