>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Bolji slikari, bolji ljudi

Otvorenje izložbe ‘Hommage á Miloš Popović: kroz slike učenika’: Miloš Popović bio velik čovjek te je imao veliko strpljenje s polaznicima kako bi došli do svog optimalnog likovnog izraza

U prostorijama Središnje biblioteke Srba u Zagrebu, posljednje oktobarske večeri otvorena je izložba slika polaznika likovne sekcije zagrebačkog pododbora ‘Prosvjete’ pod nazivom ‘Hommage á Miloš Popović: kroz slike učenika’. Slike su nastale u periodu od 1998. do 2016. godine, dok je sekciju vodio akademski slikar Miloš Popović koji je nakon teške bolesti umro prije dvije godine. Obraćajući se okupljenima, voditeljica sekcije Lana Kovačević rekla je da izložbu čini ukupno 33 slika trinaestoro autora.

- Vidljiv je slikovit prikaz, kao i korištenje raznih likovnih tehnika - rekla je Lana. U sekciji je trenutno desetak polaznika. Pročitala je tekst polaznika Velimira Sekulića u kojem je podsjetio na razvojne faze rada.

- Nakon što je Miloš Popović pristao da vodi sekciju, ona je u početku imala trojicu članova ali se broj vrlo brzo povećao, čemu je doprinijelo i slikanje u eksterijeru, što je privuklo druge. Koristili smo brojne tehnike, a najčešće temperu i ugljen - napisao je Sekulić, ističući da su se u sekciji uvježbavali i kandidati za prijem u umjetničke škole, koji bi obično prolazili prijemne ispite.

Od 1999. likovna sekcija priređuje izložbe slika nastalih tokom jednogodišnjeg rada, a Popović je pokrenuo je brojne likovne kolonije u pododborima ‘Prosvjete’ u Karlovcu, Petrinji, Malom Gradcu i drugim mjestima. Rad u sekciji bio je spoj entuzijazma i visokih standarda ‘Slikajući smo postali tolerantniji, sretniji i bolji’ - napisao je Sekulić.

Dugogodišnja aktivna članica sekcije Valerija Jelčić naglasila je da je Miloš Popović bio velik čovjek te je imao veliko strpljenje s polaznicima kako bi došli do svog optimalnog likovnog izraza. U kritici je nastojao biti što blaži, izričući je s isprikama. Umjesto riječi ‘nije dobro’ koristio je izraz ‘manje dobro. Sastanci nisu bili samo radionice jer su polaznici tih sati postajali dio kulturnog miljea uz rasprave o književnosti, povijesti i drugim temama.

Voditeljica zagrebačkog pododbora SKD-a Prosvjeta Aneta Lalić naglasila je da Popović nije težio perfekciji nego da svakog od polaznika približi likovnosti. Izrazila je zadovoljstvo nastavkom djelatnosti sekcije i najavila podršku daljnjem radu. Izložba će biti otvorena do kraja godine, a ako nekog privlači ideja da se okuša u likovnom izrazu, sastanci sekcije su ponedjeljkom od 18 do 20 sati.

1/1