Novosti

Politika

Bondžić: Nakon sukoba sa Staljinom, Tito je htio napraviti atomsku bombu

Iako se ispitivala i vojna primjena, istraživanje nuklearne energije Jugoslavija je primarno pokrenula s civilnom svrhom i bila jako uspješna, kazao je povjesničar Dragomir Bondžić u emisiji Kontrapovijest s Hrvojem Klasićem na kanalu Vida

Large benefit koncert fz%c5%bd

Hrvoje Klasić i Dragomir Bondžić (foto Vida TV)

Istraživanje nuklearne energije Jugoslavija nije pokrenula s vojnom, nego s civilnom svrhom, i postigla je ogromne rezultate za malu zemlju koja je počela od nule, izjavio je povjesničar Instituta za savremenu istoriju u Beogradu Dragomir Bondžić u emisiji Kontrapovijest Vide TV s Hrvojem Klasićem, koja je dostupna na ovoj poveznici

Bondžić je precizirao kako su razvijena tri velika instituta – u Vinči kod Beograda, u Zagrebu i Ljubljani – ali i više manjih centara, Jugoslavija je proizvodila raznovrsne instrumente za nuklearnu civilnu upotrebu, a mnogi su se stručnjaci školovali u različitim granama nuklearnih istraživanja na najistaknutijim školama u Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Norveškoj, SAD-u, SSSR-u, i ta su znanja prenosili u zemlju.

Rezultat jugoslavenskih nuklearnih istraživanja je i Nuklearna elektrana Krško, u kojoj su, premda na inozemnoj Westinghouse tehnologiji, radili kadrovi iz Hrvatske i Slovenije, jer je NE Krško bila projekt te dvije republike, podsjetio je Bondžić. Jugoslavija je razvila primjenu nuklearne energije i u medicini, poljoprivredi i proizvodnji izotopa, pa je “već krajem 50-tih bila na visokom mestu u međunarodnim okvirima znanstvenog nuklearnog sveta”, ocijenio je Bondžić.

Primjena nuklearne energije u vojne svrhe, s nakanom gradnje atomske bombe, pak, “bile su pojedinačne i povremene iluzije”, čije je političke, organizacijske i sigurnosne faze Bondžić opisao u pedesetim, šezdesetim i sedamdesetim godinama, kada je projekt povremeno aktiviran, ali svaki put bez konačnog rezultata. Prvi put se tome pristupilo nakon Titovog razlaza sa Staljinom, kada se smatralo da bi atomsko oružje jamčilo samostalnost zemlje.

Bondžić je precizirao kako nuklearne bombe danas imaju SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Izrael, Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja, a “postoji bojazan” i da je Iran na putu proizvodnje tog kataklizmičkog oružja. “Mogućnost upotrebe nuklearnog oružja postoji, naročito zato što o tome verovatno neće odlučivati samo razum, nego i interesi, emocije afekti. Strah postoji, i opravdan je”, kazao je Bondžić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više