Novosti

Kronika

Borba za Ustavni zakon

Obilježen Dan Vijeća srpske manjine grada Varaždina: "Grad Varaždin vodi računa o svoje tri manjine; Srbima, Bošnjacima i Slovencima", kaže predsjednik Vijeća Mile Sekulić

Large vara%c5%bedin 2

Predsjednik VSNM-a Varaždina Mile Sekulić

Osmog septembra, Vijeće srpske nacionalne manjine Varaždina je obilježilo Dan Vijeća, konstituiranog na ovaj datum prije jedanaest godina.

Dan je obilježen i u kontekstu 20. godišnjice usvajanja Ustavnog zakona o pravu nacionalnih manjina. Bio je to svojevrsni okrugli stol o njegovoj efikasnosti, o radu i problemima srpskih manjinskih vijeća, o čemu su govorili brojni gosti iz zajednice. U ime SNV-a bio je Boris Milošević, dok je Aleksandar Tolnauer poslao pisanu poruku u ime Savjeta za nacionalne manjine.

Predsjednik Vijeća Mile Sekulić je rekao da Grad Varaždin vodi računa o svoje tri manjine, Srbima, Bošnjacima i Slovencima, a financiranje je na zadovoljavajućem nivou. Jedini problem imali su Srbi kojima je sedam puta razbijana dvojezična ploča na ulazu u prostorije. Sekulić smatra da se Ustavni zakon mora mijenjati, ne samo zato što se mnoge odredbe ne provode jer nisu obligatorne već zato što je predimenzioniran i teško provediv u praksi.

Boris Milošević podsjetio je da je na snazi drugi Ustavni zakon pošto je prvi donesen 1991. i bio je bio uslov za međunarodno priznanje države, a sadašnji Ustavni zakon je bio uslov za otvaranje pregovora o pristupanju Hrvatske EU. Ti su zakoni doneseni dvotrećinskom većinom, dobro su regulirana prava manjina, ali je inzistiranje na doslovnoj provedbi trajna zadaća.

- Za manjine Grad izdvaja 200.000 kuna od čega Srbi dobivaju oko 140.000 i mi vas u svemu podržavamo - rekao je dogradonačelnik Miroslav Marković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više