Novosti

Kronika

Бoрoвo зaдржaвa млaдe

Oпштинa Бoрoвo oдвojилa милиoн кунa зa рaзвoj приврeдe и стaмбeнo збрињaвaњe: Дeсeт млaдих пoрoдицa и oвe гoдинe дoбит ћe пo 30.000 кунa зa купoвину кућa у Бoрoву

Large borovo %c4%86irilica

Potpisao ugovor za sufinansiranje porodične kuće - Alen Čengić

S ciljem podsticanja razvoja privrede i stambenog zbrinjavanja, Opština Borovo već drugu godinu provodi niz mera pomoći poljoprivrednicima, obrtnicima i preduzetnicima te sufinansira kupovinu porodičnih kuća. Prošle godine je iz opštinskog budžeta izdvojeno više od milion i po kuna, subvencije je ostvarilo 70 privrednih subjekata, a 13 mladih porodica je dobilo po 30.000 kuna namenjenih za kupovinu kuća u Borovu. S dobrom praksom nastavljeno je u ovoj godini, pa je tako u opštinskoj blagajni osigurano još milion kuna. Prvih 50-tak ugovora potpisano je početkom maja, a nekoliko novih uručeno je na svečanoj sednici Opštinskog veća koja je održana 22. maja, povodom Dana opštine.

Ove godine je za razvoj preduzetništva planirano pola miliona kuna kroz mere pomoći za podmirenje obaveza po osnovu davanja za doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje već zaposlenog radnika u iznosu od 50 odsto vrednosti doprinosa ili 100 odsto doprinosa za novozaposlenog radnika. Pravo na subvenciju ostvarila je i Duška Šakić koja je prošle jeseni otvorila frizerski salon.

- Svaka pomoć je dobro došla, pogotovo na početku kad salon još nije razrađen i kad trebaš da se dokazuješ. Oko 8.400 kuna ću dobiti za doprinose za godinu dana. Početak je, teško je, videćemo kako će biti – govori Duška. Osim postojećih, Opština Borovo potiče otvaranje novih obrta ili firmi. Tako će Saša Prša u centru mesta uskoro otvoriti kafić.

- Dobiću 20.000 kuna koje ću iskoristiti za vanjski nameštaj za baštu. Ova podrška mi mnogo znači jer sam u velikoj investiciji. Ugostiteljstvom se bavim od svoje osamnaeste godine po kafićima i restoranima, a sada sam odlučio da probam sam, što bi se reklo, da budem sam svoj gazda, pa kako bude – priča Saša.

Javni poziv za poticaje u poljoprivredi je već okončan. Osam vlasnika OPG-ova ostvarilo je po 20.000 kuna, uglavnom za kupovinu mehanizacije. Interes za sufinansiranje kupovine kuće takođe je veliki. Od planiranih deset do sada je već 6 porodica iskoristilo pravo na sufinansiranje u iznosu od 30.000 kuna.

- Inače sam rodom iz Dalja, a supruga će biti iz Borova. Kuću smo našli pre konkursa, s tim da nam je to bio još jedan plus u svemu. Tražili smo kuću i u Dalju, međutim takvih programa kod nas, nažalost nema – ispričao nam je 36-godišnji Alen Čengić. Svaki novi stanovnik u Borovu je dobro došao jer je ova opština između dva popisa ostala bez 1.400 stanovnika. Sada ih je blizu 3.700, a nove mere bi tu brojku mogle uvećati. Zato opštinske vlasti za razvoj privrede i stambeno zbrinjavanje ne žale novca.

- Uz sve infrastrukturne projekte koje radimo, smatram da je to novac koji je usmeren na najbolji način pogotovo u vremenu pandemije koronavirusa, kada su bili otežani uslovi rada svim privrednim subjektima. To će sigurno biti smer razmišljanja u nadolazećem periodu jer samo tako možemo na kvalitetan i dobar način graditi Borovo i očekivati da zadržimo ovaj ili povećamo broj stanovnika – poručio je načelnik Zoran Baćanović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više