Novosti

Kronika

Bratimljenje u Moravicama

‘Krvna veza’ između pododbora SKD Prosvjete iz Moravica i Karlovca: Dvadesetogodišnja uspješna saradnja okrunjena je u Gorskom kotaru potpisivanjem Povelje o bratimljenju

02x82hbodyft0wsi9992c57a6is

Milan Lapčić poklanja sliku Novici Vučiniću

Gotovo dvadesetogodišnja uspješna saradnja pododbora SKD Prosvjete iz Moravica i Karlovca okrunjena je 28. decembra prošle godine potpisivanjem povelje o bratimljenju u Moravicama. U ovo mjesto Gorskog kotara stiglo je tim povodom tridesetak članova karlovačkog Pododbora.

Karlovčani su najprije posjetili centar Moravica kod željezničke stanice, a potom pravoslavnu crkvu Svetog Georgija gdje ih je sa crkvenim i svjetovnim životom ovog mjesta upoznao moravički paroh Jelenko Stojanović. Moravice, koje su se do devedesetih godina službeno zvale Srpske Moravice, su uz Gomirje, mjesni odbor s većinskim srpskim stanovništvom, a nalaze se u sklopu grada Vrbovskog. Moravicama je tada uzet prefiks Srpske, kao što se dogodilo i Drežnici kojoj je oduzet prefiks Partizanska, no to je već neka druga priča.

Goste iz Karlovca je u prostorijama pododbora koje se uređuju, primio predsjednik pododbora prof. Novica Vučinić, alfa i omega srpske zajednice u Moravicama i Gorskom kotaru. Na dobrodošlici je zahvalio predsjednik karlovačkog pododbora Milan Lapčić.

Na Povelji o bratimljenju dvaju pododbora doslovno stoji: ‘Povelja o uspostavi bratstva, prijateljstva i suradnje između SKD Prosvjeta pododbor Moravice i SKD Prosvjeta pododbor Karlovac. Oba pododbora se obavezuju na dugoročnu suradnju radi čuvanja i njegovanja kulturne baštine Srpske zajednice u Republici Hrvatskoj. U Moravicama 28.12.2016.’.

Povodom bratimljenja, pododbor iz Karlovca je domaćinima poklonio sliku akademskog slikara Nedjeljka Tintora s motivom rijeke Kupe odnosno gradske četvrti Gaza, gledano sa strane gradske četvrti Banija. Poklonili su i knjigu Nikole Kobca koja je nedavno promovirana u Karlovcu, a koja govori o stradanju naroda Korduna u Oluji, kao i o odumiranju toga dijela Hrvatske.

- Djeca će za 50 ili manje godina učiti da je u Moravicama rođeno sedam srpskih velikana, a to su - glumac Pero Kvrgić, akademski slikar Đorđe Petrović, doktor filozofije i profesor Gajo Petrović, narodni liječnik i humanista također Gajo Petrović, liječnik urolog Vojo Petrović i veliki vladika Danilo Jakšić te poznati pjevač i umjetnik iz Beograda Dušan Jakšić. Naravno, ovdje živi i radi profesor Novica Vučinić, izuzetni slikar, muzičar i bekrija - kazao je Milan Lapčić, a sličnim duhovitim epitetima uzvratio mu je domaćin Novica.

Održan je i kraći koncert manjeg muzičkog orkestra kojeg vodi Novica Vučinić, a u program su bile uključene i članice Udruženja žena Moravice. Priređena je zajednička večera sa domaćim specijalitetima, kiseli kupus, domaći krompir i kobasice uz ples do ponoći. Uzvratni susret planiran je za proljeće ove godine kada će se u Karlovcu održati i likovna kolonija.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više