>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

Bršadinci, fotografije i muzika

Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’, Pododobor Bršadin i Kulturno-umetničko društvo ‘Vaso Đurđević’ iz Bršadina, organizovali su 19. novembra izložbu amaterskih fotografija i svečani koncert povodom krsne slave ovog društva, Svetog Stefana Dečanskog. Izložbu amaterskih fotografija bršadinska Prosvjeta organizuje treću godinu zaredom.

- Ovim programom smo hteli da upotpunimo kulturni amaterizam u samom selu, ali da aktiviramo druge Prosvjetine pododbore u okruženju, kao i pojedince koji ne deluju u okviru neke organizacije, ali su zainteresovani za fotografiju - kaže Bojan Lazić, predsednik bršadinske Prosvjete. Zadovoljan je velikom posećenošću izložbe koju je videlo više od dve stotine posetilaca.

Na konkurs koji je bio otvoren do 7. novembra javilo se šest fotografa-amatera: Senka Ilić, Dejan Ružić i Dušica Rudež iz Bršadina, Željko Tadić i Bojan Lazić iz Vukovara, te Zoran Stević koji je poreklom iz vukovarskog kraja, a poslednjih 11 godina živi u Irskoj. Ukupno je izloženo 113 fotografija nastalih širom sveta.

- Svi autori fotografija, iako danas ne žive u Bršadinu, na neki način su povezani sa selom, kroz detinjstvo ili život. Nismo pravili selekciju fotografija već smo ih sve izložili jer nam je izložbeni prostor to omogućio. Centralna tema nosila je naslov ‘Ulicama grada’, ali je deo fotografija bio i na slobodnu temu. Tako su posetioci imali priliku da vide motive iz hrvatskih, ali i brojnih evropskih gradova. Trgovi, fasade zgrada, ljudi, događaji, priroda. Sve se to našlo na fotografijama učesnika izložbe.

Svoje radove izložila je i članica bršadinske Prosvjete Dušica Rudež.

- Volim ovaj naš kraj i on me najviše inspiriše da fotografišem. I sama izložba koju smo počeli organizovati pre tri godine bila je poticaj da se počnem baviti fotografijom - kaže Dušica i ističe kako je to za sada amaterski jer, dodaje, za nešto više joj je potreban i bolji foto-aparat. Na svojim fotografijama zabeležila je prvi prošlogodišnji sneg u Bršadinu, staru lipu koje više nema i mnoge druge prizore koje, kaže, tako čuva od zaborava.

Nakon izložbe održan je svečani program povodom obeležavanja krsne slave KUD-a ‘Vaso Đurđević’. U goste Bršadincima stigli su njihovi dugogodišnji prijatelji iz Prosvjetinog podobora u Garešnici i Kulturno-umetničkog društva ‘Moslavina’ na čelu s predsednikom Zoranom Blanušom. U programu je učestvovala folklorna i tamburaška sekcija Kulturno-umetničkog društva ‘Branislav Nušić’ iz Borova. Svečanosti je prisustvovao predsednik Prosvjete sa sedištem u Zagrebu Siniša Ljubojević.

1/1