Novosti

Kronika

Цeнтaр успjeшнoсти

Нa свeчaнoj и рaднoj сjeдници, кojoм je Виjeћe српскe нaциoнaлнe мaњинe oпћинe Kрњaк oбиљeжилo свoj дaн, oциjeњeнo je дa je Kрњaк свojeврсни цeнтaр успjeшнoсти пoлитикe српскe зajeдницe у Kaрлoвaчкoj жупaниjи

Large 7

Svečana sjednica u Krnjaku

Svečanom i radnom sjednicom Vijeće srpske nacionalne manjine općine Krnjak obilježilo je 14. oktobra dan Vijeća i krsnu slavu - Pokrov presvete Bogorodice. Izvještaj o radu podnijela je nova predsjednica Nevena Živković.

- Međunacionalni odnosi na području naše općine su na zadovoljavajućem nivou. Nažalost, svjedoci smo da mnogi mladi ljudi, normalnih i regularnih stavova, ne vidjevši svoj prosperitet u RH čija je politika nerijetko zarobljenik prošlosti, napuštaju ovu zemlju. Time povećavaju postotak onih drugih koji u takvim politikama vide priliku za razračunavanje s manjinskim zajednicama, pogotovo srpskom i to kod nas izaziva nimalo ugodne osjećaje. Također, trend iseljavanja stanovništva u zapadne zemlje koji se i dalje nastavlja ne zaobilazi ni naš kraj. Prosječna životna dob vijećnika trenutno iznosi 50 godina - kazala je Živković. Glavne aktivnosti do kraja ovog mandata do sredine 2023., bit će potpuno ispunjenje odredaba iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Novi načelnik Perica Matijević je obećao da će Općina Krnjak učiniti sve da se dosadašnji dobar rad Vijeća i dalje nastavi, da će se raditi na otvaranju novih radnih mjesta te ustanovio da usprkos problemima ipak sve nije tako crno. Njegov prezimenjak Ilija, predsjednik VSNM-a Karlovačke županije, podsjetio je da je srpska povratnička politička opcija na vlasti od 2005. godine, da su uslovi života u općini znatno poboljšani te da su postali svojevrsni centar uspješnosti politike srpske zajednice u Karlovačkoj županiji.

Dožupan Dejan Mihajlović je uspjehe ovdašnje srpske zajednice nazvao "plodom zdravog razmišljanja te sinergije građana i vodstva općine za razliku od drugih sredina gdje su Srbi u većini ali nisu jedinstveni pa ni na vlasti, već su članovi nekoliko političkih stranaka". Istaknuo je ignoriranje odredbe o članovima Školskog odbora u krnjačkoj OŠ Katarina Zrinska gdje su od sedam članova samo dvoje pripadnici srpske zajednice dok većina ostalih ne živi na području Krnjaka.

Generalni konzul Republike Srbije Goran Petrović je podsjetio na važnost pravilnog izjašnjavanja pripadnika srpske zajednice na popisu stanovništva koji traje do 29. oktobra.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više