Novosti

Društvo

CMS: Vlada je odgovorna za stradale migrante

Za zaštitu života osoba odgovorna je država koja ih je smjestila u prostorije bez uporabne dozvole, evakuacijskog plana i poštivanja mjera o zaštiti od požara, tvrdi Lidija Horvat, odvjetnica Abdeljalila Daraiboua, jedinog preživjelog u požaru na Bajakovu

Large pindulic

Antonia Pindulić, pravnica Centra za mirovne studije (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Centar za mirovne studije (CMS) u utorak je upozorio kako je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u slučaju Daraibou protiv Hrvatske potvrdio da je Hrvatska prekršila prava na život migranata koji su 2015. stradali u pritvoru u Bajakovu te da za to Vlada mora preuzeti odgovornost.

Trojica mladića poginula su nakon izbijanja požara dok su bili u pritvoru policijske postaje na granici sa Srbijom, a preživjeli Abdeljalil Daraibou zadobio je teške povrede.

Europski sud za ljudska prava donio je presudu 17. siječnja te je potvrdio i proceduralnu povredu prava na život, ističu u CMS-u.

''Presudom je potvrđeno ono na što CMS godinama upozorava - istrage kaznenih djela počinjenih prema izbjeglicama i drugim migrantima su neučinkovite, što još jednom pokazuje sustavnost kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata'', poručili su iz CMS-a.

Dodali su i kako premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović već dva tjedna nisu oglasili ni očitovali na ovu presudu protiv Hrvatske

“Vlada još uvijek, ni nakon dvije presude Europskog suda za ljudska prava, tisuća svjedočanstva, dokumentacije, izvještaja, snimki i fotografija ne priznaje da postoji sustavan problem, kada je to već jasno i vrapcima na grani", istaknula je Antonia Pindulić, pravnica Centra za mirovne studije. To je priznanje , dodala je, prvi korak k preuzimanju odgovornosti, a preuzimanje odgovornosti je prvi korak k sustavnom rješavanju sustavnih problema,

U CMS-u ističu i da već godinama upozoravaju da policija koristi neformalne prostore za detenciju, odnosno pritvor, izbjeglica i drugih migranata.

“Za zaštitu života osoba odgovorna je država koja ih je smjestila u prostorije bez uporabne dozvole, evakuacijskog plana te bez poštivanja mjera o zaštiti od požara”, kazala je Lidija Horvat, Daraibouova odvjetnica.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više