>

novosti logo

Ćorak u Skupštini

Uobičajeno bizarno ponašanje zagrebačkih ultradesnih zastupnika: Umjesto dokumenta kojim bi se osudilo paljenje Novosti, Hasanbegovićeva stranka uputila je kontraprijedlog u kojem kao žrtvu prikazuje Željku Markić

Da su Novosti tjednik koji ‘provocira Hrvate’ i likuje nad ‘njihovim gubicima’ te na taj način pripadnike srpske manjine dovodi u ‘nepotrebnu konfrontaciju s većinskim hrvatskim narodom’, već su dobro poznate laži. No one su prošlog tjedna umalo postale dio službenog dokumenta Gradske skupštine Zagreba.

Riječ je bila o pokušaju promjene Zaključka osude neprimjerenog ponašanja u Gradu Zagrebu, dokumenta kojim je u originalnom obliku Gradska skupština trebala osuditi nasilje i govor mržnje usmjeren protiv nacionalnih manjina. Kako su Novosti već pisale, Zaključak je još u rujnu 2017. sastavio Marko Torjanac, gradski vijećnik nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a, potaknut javnim spaljivanjem primjeraka Novosti od Dražena Keleminca, predsjednika A-HSP-a. Torjančevo inzistiranje na formalnoj osudi toga čina, kao i apel MUP-u da provede istragu nad odgovornima i da ubuduće ne izdaje dozvole za ‘necivilizirane skupove zbog kojih bi se Zagreb trebao stidjeti’, u startu su bili sabotirani od zastupnika vladajuće većine. Pored stranke gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a, nju čine Nezavisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih.

U listopadu prošle godine navedeni skupštinari su odmah iz Zaključka protuprijedlogom poželjeli izbrisati konkretne podatke, odnosno izbjeći imenovanje žrtve i počinitelja. Torjanac, koji je smatrao da bi se time izmijenio smisao njegove inicijative i namjerno onemogućila policijska istraga, tada je povukao dokument iz procedure, svjestan da bi kontraintervencije bile izglasane u Skupštini.

No ovakvo ponašanje u Zagrebu nije stalo na lomači za Novosti, već je u 2018. nastavljeno novim protumanjinskim ispadima: mazanjem svinjske masti preko osmrtnica građana islamske vjeroispovijesti i postrojavanjem pripadnika A-HSP-a u centru grada. Torjančev prijedlog Zaključka proljetos je nadopunjen informacijama o tim događajima. Ovaj put to je učinjeno većinom glasova nedavno konstituiranog Odbora za nacionalne manjine.

No vladajuća većina, odnosno Klub Nezavisnih za Hrvatsku kojim predsjeda Tomislav Jonjić, dali su sebi još truda pa su se u novom pokušaju promjene Zaključka, pored Novosti, kroz bizarno širok spektar tema obrušili na niz neprijatelja, poput portala Index zbog ‘proglašavanja katoličkih hodočašća nekrofilskim orgijama’. Potom su napali zastupnike SDP-a, Radničke fronte i Nove ljevice koji su sudjelovali na prosvjedu protiv promjene imena Trga maršala Tita. Protuprijedlogom koji potpisuje Jonjić ničim izazvani odlučili su također obraniti od kritika Hod za život, manifestaciju protiv prava žena u organizaciji udruge U ime obitelji Željke Markić. Također su ustanovili da su Esih i Hasanbegović ti koji su napadnuti po spolnoj i nacionalnoj osnovi.

Da je bila riječ o pokušaju osobne osvete zbog kritičkog sagledavanja okupljenih oko Nezavisnih za Hrvatsku, dokazuje dio kontraprijedloga namijenjen Novostima. Osim ‘učestalog vrijeđanja Hrvata i hrvatske države koji su bili izvrgnuti velikosrpskoj agresiji’, ovom tjedniku zamjerili su analizu 50 imena kandidacijske liste Nezavisnih za Hrvatsku, naslovljenu ‘Naci-kartel’. Znakovito, u amandmanu se nijednom riječju ne spominju tekstovi kojima smo javnost upoznali s Hasanbegovićevim proustaškim ranim radovima i fotografijama na kojima pozira s ustaškom kapom.

Bilo kako bilo, Zaključak i protuprijedlog što ga Torjanac naziva ‘bizarnim i agresivnim pokušajem kojim se cijeli dokument nastojalo pretvoriti u farsu’ i ovog su puta povučeni s dnevnog reda Skupštine.

- Dokle god je na snazi politička trgovina u kojoj gradonačelnik Bandić ovisi o revanšističkoj i revizionističkoj, filoustaškoj stranci odnosno Nezavisnima za Hrvatsku, dotle će prava manjina u Zagrebu ostati degradirana, a govor mržnje neosuđen - zaključio je Torjanac u razgovoru za Novosti.

1/1