>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Čuvanje jezika i domovine

Jubilej manjinskoga glasila: Osim što ima informativnu ulogu, ‘Makedonski glas’ čuva jezik kao obilježje nacionalnog identiteta

Predstavnici makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj, uz predstavnike Ambasade Makedonije, Ministarstva obrazovanja i Grada Zagreba, obilježili su u Zagrebu 25 godina izlaženja ‘Makedonskog glasa’. Tom prilikom predstavljen je i najnoviji, 114. broj ovoga glasila.

O značenju toga lista za Makedonce u Hrvatskoj govorili su Ilija Hristodulov, predsjednik Zajednice Makedonaca u RH (ZMRH), osnivač i prvi predsjednik Zajednice Nikola Grozdanovski, Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine u Zagrebu i Milena Georgievska, glavna i odgovorna urednica. Hristodulov je zahvalio svima koji su omogućili izlaženje lista, prije svega Vladi RH i Savjetu za nacionalne manjine.

- Koliko god bili daleko od ognjišta i raspršeni po svijetu, Makedonci su vezani uz svoju domovinu, a ‘Makedonski glas’ im u tome pomaže. List spaja pripadnike makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj putem tekstova o njihovim aktivnostima, kulturi, tradiciji, običajima, događajima, kulturnoj baštini, ali i o njihovoj domovini Makedoniji. Osim što ima informativnu ulogu, ‘Makedonski glas’ čuva jezik kao obilježje nacionalnog identiteta. Jer dok imamo jezik imamo i otadžbinu (tatkovinu) - rekao je Hristodulov, podsjetivši na makedonske zajednice i kulturna društva u brojnim gradovima.

Grozdanovski je govorio o historiji makedonske zajednice u Hrvatskoj, ističući da je cilj zajednice prilikom osnivanja početkom 90-ih bio pronaći i ujediniti Makedonce u Hrvatskoj. Apostolovski je govorio o povezanosti lista i manjinskog vijeća u Zagrebu, gdje se kao i u drugim sredinama, provodi nastava za makedonske učenike po modelu C, koju svake godine pohađa od 15 do 25 učenika, dok se ukupni broj za Hrvatsku kreće oko 150.

Georgievska je govorila o radu svih dosadašnjih i aktualnih članova redakcija, ističući značenje svih koji učestvuju u procesu izlaženja lista, prije svega brojnim dopisnicima. Novinarka i tajnica VSNM Elizabeta Petrovska pročitala je čestitke koje su uputili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer. Proslavu je uveličao zbor ‘Momi biserni’ MKD-a ‘Ohridski biser’ iz Zagreba.

1/1