>

novosti logo

Kronika Kronika

Daruvarska povijesna lekcija

Daruvarske škole, u suradnji s antifašistima, nastavljaju obilježavanje Dana holokausta, čime se pokazuje opravdanost uvođenja eksperimentalne nastave Građanskog odgoja

Povodom ‘Dana sjećanja na holokaust’ koji se međunarodno obilježava 27. siječnja, u Daruvaru se svake godine ovoj temi posvećuje sve više pažnje. Tako se dan obilježavanja pretvorio u tjedan ispunjen raznim događanjima vezanim za najveću tragediju u povijesti čovječanstva.

Programska cjelina tematski posvećena holokaustu koju već nekoliko godina organizira trojac: Ekonomska i turistička škola Daruvar, Udruga antifašista i antifašističkih boraca i Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar, započela je nacionalnim skupom naziva ‘Poučavanja o holokaustu i sprječavanje zločina protiv čovječnosti’, na kojem je naglasak bio, prije svega, na jednakosti.

Tema i više nego osjetljiva, ali u trenutku kada ektremni nacionalizam u svijetu postaje standardiziran oblik ponašanja, prijeko potrebna za raspravu i stručno sagledavanje. Skupom je rukovodila Agencija za odgoj i obrazovanje uz pokroviteljstvo Ministarstva obrazovanja i sporta te izraelskog memorijalnog centra posvećenog žrtvama holokausta Yad Vashem. Organizacijsku podršku pružila je i Gimnazija Daruvar. Događaju su prisustvovali veleposlanica Izraela u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman te predstavnici američkog veleposlanstva i međunarodnih institucija; već spomenutog Yad Vashema i Memorial de la Shoah iz Francuske. Skup je okupio brojne znanstvenike i stručnjake, obrazovne djelatnike koji se u svom radu bave ovom tematikom, a cilj je stečena saznanja prenesti dalje na mlađe generacije. Profesori Ekonomske i turističke škole Daruvar to i čine već niz godina, a priča je započela eksperimentalnim uvođenjem Građanskog odgoja 2012. godine te se nastavila izgradnjom mirotvorstva kroz niz radionica, seminara i natjecanja.

U prikazanom dokumentarnom filmu ‘Sjećanje za budućnost’ svjedoci s daruvarskog područja pričaju o pokoljima nad Židovima i Srbima u ovom kraju tokom Drugog svjetskog rata

Jedan od razloga odabira Daruvara kao domaćina skupa o holokaustu, zasigurno je njegova prošlost u kojoj je židovska zajednica imala veliku ulogu u gospodarskom i kulturnom razvoju grada. Dokazuju to brojni arheološki i povijesni spomenici i lokaliteti. Jedno od takvih je Židovsko groblje koje datira s početka 19. stoljeća, a koje je upisano u Registar zaštićenih spomenika kulture 1973. godine. Iako je groblje formalno zatvoreno 1981. godine, posljedni obred obavljen je 2015. godine kada je preminuo dugogodišnji predsjednik Židovske općine Daruvar Zlatko Bienenfeld.

Upravo je na ovom groblju održana komemoracija na kojoj je odana počast žrtvama fašističkog terora. Osim predstavnika izvršne vlasti i Židovske općine Daruvar, prisutni su bili i učesnici skupa o holokaustu, ukupno 60 profesora povijesti. Osim polaganja vijenaca i paljenja svijeća, prisutni su sukladno židovskim običajima na centralnom spomeniku žrtvama fašizma na kojem stoji tekst ‘Na spomen daruvarskim Jevrejima koji su poginuli u logorima 1941. – 1945.’, položili kamenčiće te puštanjem bijelog goluba poslali poruku mira. Na daruvarskom židovskom groblju nalazi se 160 nagrobnih spomenika, dok centralni spomenik posvećen žrtvama Drugog svjetskog rata sadrži 260 imena. Ta imena podsjetnik su zašto je bitno biti oslobođen bilo koje vrste predrasuda, smatra predsjednik Židovske općine Daruvar Aron Bienenfeld.

- Svojim primjerom i ljubavlju pokušajte satrti svaku trunku predrasuda da ne biste tražili racionalnost u ludilu. Trenutno je Židova u gradu Daruvaru malo, ali nastojimo pridonijeti lokalnoj zajednici i biti onaj dio nje na koje će se Daruvar ponositi – rekao je Bienenfeld. Da je to zaista tako svjedoči stalni izložbeni postav u dvorcu grofa Jankovića. To je Spomen soba židovske tradicije i kulture, čiji će eksponati za posjetitelje opet biti dostupni od proljeća. Židovska soba svjedoči o životu Jevreja u Daruvaru i njihovim postignućima što se može vidjeti po ostavštini u cijelome gradu ili eksponatima izloženima u sobi, ali je i mjesto okupljanja članova Židovske općine Daruvar.

Cjelina sjećanja na holokaust zaokružena je projekcijom filma ‘Sjećanje za budućnost’. Iako je okupila raznovrsnu publiku, projekcija je prvenstveno bila namijenjena učenicima, odnosno mladima koje se želi osvijestiti kako holokaust nije samo pojam koji pripada prošlosti, nego da je to životna priča milijuna ljudi. Holokaust je nešto što su doživjeli, preživjeli i s čim se nose njihovi sugrađani. Glavni akteri filma su ljudi s područja Daruvara i okolice koji su ispričali teška svedočanstva iz svoje najraniije mladosti ili iskustva svojih najbližih iz perioda Drugog svjetskog rata.

Dobitnica nagrade države Izrael ‘Svjetski pravednik’ Vlasta Pilat ispričala je kako je njezina obitelj spasila djevojčicu židovskog podrijetla ugrožavajući na taj način vlastitu sigurnost. Mile Kolarac u svojim je sjećanjima govorio o progonu Srba Grubišnopoljskog kotara, dok je Sofija Drašner kazivala sjećanja svoje majke o stradanju Srba u selu Rastovac kod Grubišnog Polja. U ime organizatora prisutnima se obratila tajnica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Daruvar Zvjezdana Drašner koja je uputila svojevrsni apel za sprječavanje mržnje koja se pojavljuje na svim razinama i u različitim oblicima.

- Okupljeni radi onih kojih više nema, a zbog onih koji će doći, današnjim programom odajemo počast svim žrtvama holokausta i zločina protiv čovječnosti. Sjećamo se žrtava kako bismo znali da se isključivost i masovna stradanja ne smiju ponoviti, a prošla stradanja i stare netrpeljivosti nikako ne smiju postati izlike za nova nasilja i nove mržnje – poručila je Drašner.

1/1