Novosti

Kronika

Deca pesnici

Svečanim programom u Srpskom domu u Vukovaru završen je projekat "Deca, pesnici roda svoga", literarno takmičenje učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćirilici

Large deca pesnici

Svečanim programom u Srpskom domu u Vukovaru završen je projekat "Deca, pesnici roda svoga" koji po sedmi put provodi VSNM Vukovarsko-sremske županije. Reč je o literarnom takmičenju učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćirilici. Prvo mesto osvojila je Dunja Čukelj iz vukovarske OŠ Siniše Glavaševića.

- Ranije, kad smo pisali zadaćnice u školi, to mi nikako nije išlo, a poslednje godine se to promenilo i počeli smo pisati pesme na satu - priča Dunja, dodajući kako je imala veliku tremu dok je pred publikom čitala svoj rad. Drugo mesto osvojio je rad Nebojše Pavića iz OŠ Negoslavci, a treće Lane Crnogorac iz OŠ Nikole Andrića u Vukovaru. Za najlepše kaligrafsko pismo nagrađena je Teodora Bojić iz OŠ Borovo, dok je najlepši rukopis imala Ivana Stojković iz OŠ Trpinja.

Odluku o najboljim radovima donela je komisija u sastavu: Jadranka Radošević, Milica Šarčević-Tunjić, Vesna Vujić, Snežana Šević i Milica Stojanović. Zadatak nije bio lak.

- Trudili smo se da pronađemo poruke i baš u tom prvonagrađenom radu u svakom stihu stoji snažna poruka da je jezik ime, istorija, tradicija, duša... Radovi su bili zaista dobri. To je obećavajuće i znak da se u našim školama radi s učenicima, da učenici imaju motiv da pišu o svom jeziku i da razumeju šta je to jezik i koliku vrednost ima za jedan narod - rekla je predsednica žirija Milica Stojanović, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Svetislav Mikerević, predsednik županijskog VSNM-a, podsetio je da manifestacija nije održana protekle dve godine zbog pandemije, ali je štampan zbornik učeničkih radova koji će, kako je istakao, biti trajna uspomena na doprinos svih učesnika ove manifestacije čiji je cilj negovanje maternjeg jezika i pisma.

U programu su učestvovali i učenici muzičke škole Novak Kolar i Maja Vujičić s kompozicijama na harmonici i gitari, Plesna grupa Venera iz Vukovara i Dečji tamburaški orkestar KUD-a Branislav Nušić iz Borova. Priredbu je, čestitajući svima na uloženom trudu, zatvorio Srđan Jeremić, zamenik župana Vukovarsko-sremske županije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više