Novosti

Kronika

Дeчje чудo из Пaрaћинa

Сeдми фeстивaл ‘Првa хaрмoникa Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa’: 11-гoдишњи Никoлa Симић oсвojиo je титулу укупнoг пoбeдникa штo je нoвинa oвoгoдишњeг фeстивaлa

Vxdnyycm3kwd5ov7mjy8aag14sq

Pobednik Nikola Simić

U Borovu je održan 7. festival ‘Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema’ u organizaciji Udruženja ‘Čuvari srpskog identiteta’ iz Vukovara.

- Cilj nam je da okupljamo mlade talente, mlade harmonikaše i da negujemo tu vrstu muzike, jer kad harmonika svira, u srce dira. Harmonika je prelep instrument i ne poznaje granice. Za sada nam se javljaju takmičari koji sviraju narodnu muziku, ali i oni koji sviraju klasične kompozicije dobro su došli - kaže predsednik Udruženja Dragan Todić.

Ovogodišnji festival okupio je 12 mladih harmonikaša iz Hrvatske i Srbije koji su se takmičili u četiri kategorije, a ocenjivao ih je stručni žiri u sastavu: umetnički rukovodilac Narodnog ansambla RTS-a Siniša Vićentijević, dugogodišnji šef Velikog narodnog orkestra RTV-a Mića Janković i prof. Gordana Prnjavorac iz Muzičke škole ‘Isidor Bajić’ iz Novog Sada.

- Iako je ove godine bilo manje kandidata, većina je kvalitetno svirala što podrazumeva nekoliko stavki - počev od tehnike, dinamike, vladanja instrumentom, scenskog ponašanja i drugih elemenata. Ove godine se desio paradoks da je dečak iz kategorije pionira bio najbolji od svih, čak i od seniora što govori da je za uspeh potrebno mnogo vežbanja - kaže predsednik žirija Siniša Vićentijević. Taj dečak je 11-godišnji Nikola Simić iz Paraćina i osim prvog mesta u kategoriji pionira osvojio je i titulu ukupnog pobednika što je novina ovogodišnjeg festivala.

- Počeo sam da sviram sa svojih 8 godina. U porodici se niko ne bavi sviranjem, ali ja sam slušao Borka Radivojevića na Youtubeu i svidela mi se harmonika. Nastupao sam na raznim takmičenjima, osvojio sam prvo mestu u Beču i Jagodini, a u Sokobanji ove godine drugo mesto. Ova nagrada mi je podsticaj da još više vežbam i ponovim uspeh - priča Nikola.

U kategoriji mlađih juniora najbolji je bio Stefan Čortanovački iz Vojke kod Stare Pazove, Veljko Stajšić iz Stapara osvojio je prvo mesto u konkurenciji juniora, a Uroš Veselinović iz Mirkovaca u kategoriji seniora.

U revijalnom delu programa, publiku je posebno oduševio nastup pevača narodne muzike Radiše Uroševića.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više