Novosti

Društvo

Documenta poziva na uspostavu primirja u svijetu i globalnu solidarnost

Centar za suočavanje s prošlošću pozvao je hrvatsku Vladu da podrži poziv glavnog tajnika UN-a za trenutnu uspostavu primirja u cijelom svijetu koji je potpisalo više od četrdeset organizacija i stotine građanki i građana

U1on865cptmpjxihpz0ecrsxz70

Nevladina udruga Documenta - Centar za sučavanje s prošlošću uputila je otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske. U pismu se Vladu poziva da podrži poziv glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa za trenutnu uspostavu primirja u cijelom svijetu. Također, Documenta poziva da se prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije - iskaže potpora Fondu solidarnosti COVID-19 te da se podrže sve sadašnje i buduće zdravstvene, socio-ekonomske i političke mjere međunarodnih institucija i organizacija rukovođene načelima globalne solidarnosti.

‘Poštujući činjenicu da su u ovom trenutku napori Vlade RH usmjereni na upravljanje višestrukom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa i potresom, u ovim danima nam je globalna solidarnost potrebnija no ikada. Stoga pozivamo Vladu RH da podrži inicijativu glavnog tajnika UN Antónia Guterresa za trenutni prekid vatre i uspostavu primirja u cijelom svijetu, kako bismo se fokusirali na ‘pravu borbu naših života‘ - borbu protiv pandemije virusa COVID 19 ‘, stoji u Documentinom pozivu.

Nevladina organizacija upozorava da se u vremenu zajedničkih odgovora na globalnu prijetnju ukazuje povijesna prilika za trenutno okončanje ratova - prilika koja višestruko jača imunitet cijele svjetske zajednice i pridonosi uspostavljanju koraka prema obnovi povjerenja. Temeljeći se na iskustvima nedavnog rata, Vlada RH i svi građani/ke imaju odgovornost i priliku snažno podržati ovu inicijativu.

António Guterres je istaknuo slijedeće: ‘Ne zaboravimo da je u zemljama poharanim ratom zdravstveni sustav u kolapsu. Izbjeglice i osobe raseljene zbog nasilnog konflikta dvostruko su ranjive.‘ Globalno primirje omogućit će otvaranje koridora za dopremu dragocjene medicinske pomoći onima koji su najugroženiji. Poziv je podržao i Josep Borrell Fontelles, Visoki predstavnik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku, dodavši da ‘samo skupa možemo savladati globalnu pandemiju koronavirusa. To je prava bitka s kojom se suočavamo.‘ Inicijativu Antónia Guterresa podržao je i papa Franjo riječima da smo svi na istom brodu u ranjenoj planeti.

‘Pozivamo Vladu RH, koja trenutno predsjeda Vijećem Europske Unije da iskoristi svoj utjecaj i pozove Vlade zemalja EU da provedu u djelo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Naglašavamo važnost pribavljanja zaštitne opreme, osobito za zdravstvene radnike/ce i pomagače/ice, te važnost intenziviranja testiranja u pojedinim zemljama‘, nastavlja se u Documentinom pozivu.

Činjenica je da nam je za učinkovitu borbu protiv pandemije nužno potrebna ‘pansolidarnost‘. U Documenti se nadaju da će globalno primirje stvorit prostor solidarnosti za borbu protiv virusa i izgradnju mira koji nije samo odsustvo rata, već uključuje održivi razvoj, zdravlje i blagostanje, odgovornost i transparentnost, izgradnju povjerenja i pomirenje, uključivost i jednakost. ‘Pandemija nas je već pomaknula od koncepta nacionalne sigurnosti ka onome ljudske sigurnosti, koji nužno mora uključiti poštivanje ljudskih prava i međunarodnog prava, zahtijeva inovativnost i građanski aktivizam, a temelji se na socijalnoj pravdi‘, zaključuje Documenta.

Poziv je do sada podržalo više od četrdeset organizacija. Među njima su Antifašistička liga RH, Centar za mirovne studije, Centar za studije mira i konflikta Sveučilišta u Rijeci, Centar za žene žrtve rata - ROSA, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, CROSOL - Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Dugine obitelji, GONG, Greenpeace u Hrvatskoj, Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, Kuća ljudskih prava Zagreb, Mreža mladih Hrvatske, Zagreb Pride, Zelena akcija i Ženska soba.

Apel je potpisalo i više od stotinu i sedamdeset građanki i građana: Miroslav Ambruš-Kiš, Sandra Benčić, Rada Borić, Nadežda Čačinovič, Tanja Dabo, Borivoj Dovniković - Bordo, Tomislav Jakić, Vesna Janković, Radmila Iva Janković, Dejan Kršić, Siniša Labrović, Ante Lešaja, Vili Matula, Stjepan Mesić, Boris Pavelić, Drago Pilsel, Čedo Prodanović, Vesna Teršelič, Jovan Vejnović, Veljko Vičević, Sandra Vitaljić i Ozren Žunec.

Potpisivanje poziva za uspostavu primirja u svijetu i podršku globalnoj solidarnosti moguće je na ovoj poveznici, dok cjelokupni poziv organizacija te građanki i građana koji su podržali poziv možete vidjeti na ovom linku.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više