Novosti

Kronika

Documentine spomen šetnje Zagrebom

Povodom 80-godišnjice od početka Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji organiziraju se tri spomen šetnje Zagrebom i predstavljanje vodiča "Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju"

Large setnja dzamija

Ove godine pada 80-godišnjica početka Drugog svjetskog rata i Narodnooslobodilačke borbe u Jugoslaviji 1941. S obzirom na veliko značenje Zagreba u NOB-u, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira više aktivnosti kojima bi učesnike i javnost podsjetila na događaje u kojima su se narodi i narodnosti Jugoslavije, Hrvatske i Zagreba borili protiv okupatora i domaćih izdajnika. Tim povodom organiziraju se tri spomen šetnje Zagrebom i predstavljanje vodiča "Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju".

Prva šetnja bit će održana u subotu, 27. ožujka s početkom u 11:00 kod Studentskog centra na Savskoj cesti 25. U narednih sat i pol učesnici će obići brojne lokacije vezane uz okupaciju i ustaškim režimom i zločine, stradanje stanovništva za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i s antifašistički otpor, a završetak ture bit će na Trgu žrtava fašizma. Okupljenima će se na početku obratiti voditeljica Documente Vesna Teršelič i jedna od autorica vodiča Tena Banjeglav.

Druga šetnja bit će održana u subotu, 10. travnja, s početkom u 11:00, a treća u subotu, 8. svibnja 2021. s početkom u 11:00. Zbog propisanih epidemioloških mjera, broj učesnika je ograničen, a maska je obavezna.

Vodič "Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju" bit će on line predstavljen 6. travnja od 11.00 do 12.00, a tom prilikom govorit će autorice vodiča i predstavnik ambasade SAD-a u Hrvatskoj uz čiju je podršku kroz program Small American Grants ovaj vodič sačinjen. Taj vodič će od 27. ožujka biti dostupan na web stranici Documente.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više