Novosti

Politika

Dodikov prst u oko

Dodjela odlikovanja Putinu je pucanj u glavu Republike Srpske. Zapad je svojim popuštanjem omogućio Dodiku da ga provocira, ocjenjuje novinar Miljan Kovač

Large internacionala  ko%c5%bdul

Ovoga puta otišao predaleko – Dodik na paradi u Istočnom Sarajevu (foto Borislav Zdrinja/ATA Images/PIXSEL)

Otkako se obilježava sporni, odnosno neustavni Dan Republike Srpske, kako je to presudom iz 2015. ocijenio Ustavni sud BiH, prvi put Banja Luka nije bila domaćin svečanosti, već Istočno Sarajevo. U njemu je održan defile policijskih snaga RS-a, veterana i pripadnika drugih organizacija, uključujući članove ruskog moto kluba "Sivi vukovi", poznatog po ekstremnom nacionalizmu i bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Ako je vjerovati najavama, narednih godina će i drugi gradovi tog entiteta biti domaćini svetkovini koja je ipak započeta 8. januara u Banskom dvoru u Banja Luci. Kao centralni događaj izdvajamo fakt da je predsjednik RS-a Milorad Dodik u odsustvu dodijelio Orden RS-a Putinu, i to za "patriotsku brigu i ljubav prema RS". Sam čin osudili su predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Država. Jessie Barton Hronešova, politologinja i saradnica na programu Marie Skłodowska-Curie na Univerzitetu Sjeverna Karolina-Chapel Hill i na Univerzitetu Ca' Foscari u Veneciji, za Al Jazeeru ocjenjuje da je ovim činom Dodik "metaforički prešao Rubikon".

"Nikakve simbolične osude više nisu dovoljne. To smo odavno prošli. Da, imamo neke sankcije, ali su nedovoljne i nisu ga mnogo povrijedile. Nosi ih kao znak počasti. Mislim da ono što treba naglasiti je da on nije samo prijetnja stabilnosti već i dobrobiti građana. On je, zajedno sa svojim pomagačima poput Dragana Čovića, unazadio državu za najmanje deceniju i po i sada prijeti ratom. On se više ne može tretirati kao bilo koji drugi demokratski akter u regionu, već kao ratni huškač i parija kojeg treba zaustaviti. Gubi podršku i svog biračkog tijela i na to treba obratiti pažnju", zaključila je ona.

Za novinara Miljana Kovača s banjalučkog portala Impuls dodjela ordena Putinu je pucanj u glavu RS-u. On, međutim, podsjeća da to nije prvi put da Dodik gura prst u oko demokratskom svijetu.

- S druge strane, zbog višegodišnjeg tolerisanja ovakvog ponašanja Dodika i njegovog režima, ovo je posebna sramota upravo za taj zapadni demokratski svijet, koji je svojim popuštanjem dozvolio Dodiku da dođe u poziciju s koje sada taj zapad provocira - ističe Kovač.

Dodik je i ovoga puta iskoristio priliku da pozove na ujedinjenje Srbije i RS-a. Za Kovača je to isprazna, ali ipak i opasna retorika "čiji je jedini cilj dizanje nacionalističkih tenzija i ostvarivanje što veće popularnosti među najprimitivnijim slojevima društva". Istog dana dok se paradiralo Istočnim Sarajevom, u onom bez geografske oznake održan je naučni skup pod nazivom "Put genocida" na kom je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić istaknuo da kada vlasti entiteta RS-a danas obilježavaju godišnjicu 9. januara, "one istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida nije uspjelo da dio BiH postane dio Srbije". Komšićeva Demokratska fronta inače nije dio takozvane "osmorke", koalicije koja pregovara o formiranju vlasti upravo sa Dodikom i SNSD-om, kao i Čovićevim HDZ-om. Njeni predstavnici nisu blagonamjerno prihvatili Komšićeve izjave. Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, prozvao je Komšića za ranije iznešene stavove, kad mu nije smetao 9. januar kao Dan RS-a, dok je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić objavio čitav tekst u kom kaže da očekuje "novi nalet populističkog zanosa zbog obilježavanja 9. januara".

"Samo čekam kada će nas prozvati što nismo spriječili dodjelu odlikovanja Putinu", napisao je Nikšić. Naš sagovornik Kovač smatra da odgovornost, što su takve teme gotovo tri decenije od rata aktuelnije nego ikada, snose i takozvane građanske stranke koje se vode politikom "samo neka ne puca".

- Najveću izdaju BiH i njene budućnosti počinile su upravo stranke takozvane "osmorke",

koje su već danas, dan nakon ovakvih Dodikovih radikalnih poteza i izjava s njim nastavile razgovore o podjeli fotelja u Savjetu ministara BiH - ističe on.

Na obilježavanje je došao i Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u pratnji pet naoružanih policajaca. Boje Srbije zvanično je branio ministar vanjskih poslova, Ivica Dačić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više