Novosti

Društvo

Dogovoreno obrazovanje o Holokaustu u NDH

Trajalo je dugo, ali je važno da smo uspjeli postići da zajednički planiramo programe i da svi profesori koji idu na edukaciju u Izrael u Yad Vashem, moraju prije toga obići Židovsku zajednicu Zagreba da se upoznaju o osnovama židovstva, kazao je Ognjen Kraus

Large kraus

Ognjen Kraus (foto Josip Regović/PIXSELL)

Židovska općina Zagreb, Šoa akademija i Agencije za odgoj i obrazovanje potpisali su u utorak u Zagrebu Sporazum o suradnji u obrazovanju o Holokaustu, koji će omogućiti edukaciju o Holokaustu koji se dogodio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, javlja agencija Hina. Edukacija o Holokaustu, koja se u Hrvatskoj provodi od 2005 godine, bavila se stradanjem Židova u Drugom svjetskom ratu na globalnoj razini, a novi ugovor će im omogućiti edukaciju Židova u Hrvatskoj, rečeno je.

Predsjednik Židovske općine Zagreb i koordinator Židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora nakon deset godina dogovaranja.

- Trajalo je dugo, ali je važno da smo uspjeli postići da zajednički planiramo programe i da svi profesori koji idu na edukaciju u Izrael u Yad Vashem, moraju prije toga obići Židovsku zajednicu Zagreba da se upoznaju o osnovama židovstva - kazao je Kraus i dodao da time počinje nova ere suradnje.

Voditeljica Šoa akademije Sanja Zoričić Tabaković kazala je da surađuju s mnogo profesora osnovnih i srednjih škola koji se bave tom tematikom i da u izdali priručnik za profesore o Holokaustu u Hrvatskoj, na koji su ponosni.

- Izuzetno nam je važno da upoznamo profesore s onim što s ovdje dogodilo, a ne samo u svijetu i to je smisla ovoga sporazuma, te i da im približimo postojanje židovske zajednice u ovom društvu - kazala je i naglasila da Sporazum odmah ulazi u primjenu.  

Ravnateljica Dubravka Brezak Stamać kazala je da je sporazum „organski nastavak“ suradnje AZOO i Židovske općine te da se njime podcrtava suradnja protiv bilo kakvog iskrivljivanja povijesti i borbe protiv antisemitizma.

- Ovo je čisto hrvatska priča, polaznici će se susresti s svim mučnim situacijama iz hrvatske povijesti u vrijeme NDH - kazala je zaključila da svaka škola ima program učenja o Holakastu koji nije vezan isključivo za predmet povijesti nego i za druge predmete poput vjeronauka, likovne kulture i drugih.

Godine 2005. potpisan je Memorandum o sporazumijevanju između Yad Vashema i Ministarstva znanosti obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Veleposlanstva RH, a 2012. Sporazum o suradnji između Agencije i pariškog Mémorial de la Shoah iz Pariza, najvećeg dokumentacijskog centra o stradanju u Holokaustu u koji su nastavnici redovito odlazili svake godine.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više