Novosti

Kronika

Дoмaћe je дoмaћe

Пeтa мaнифeстaциja у Биjeлoм Брду пoвoдoм Свeтoг Tрифунa: Нa oцeњивaњe je стиглo вишe oд 60 узoрaкa винa, црнoг, бeлoг и рoзea, a билo je и врлo квaлитeтних узoрaкa

6wkl5juwzb2cjdcg2azgt34gw5n

Veselje uz degustaciju

U Bijelom Brdu je povodom Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara, održani su degustacija i ocenjivanje vina. Reč je o manifestaciji koju su po peti put organizovali pododobor Bijelo Brdo SKD ‘Prosvjeta’ i tamošnje Srpsko kulturno-umetničko društvo ‘Jovan Jovanović Zmaj’, a kojom žele da promovišu kulturu pijenja domaćih, bjelobrdskih vina, te da potaknu sadnju autohtonih sorti vinove loze. Na ocenjivanje je stiglo više od 60 uzoraka vina, crnog, belog i rozea.

- Vina su ove godine neuporedivo bolja u odnosu na prijašnje godine, čak ima pet-šest vina koja se mogu svrstati u dobra vina. Proizvođači su se uozbiljili, proizvode sve bolje grožđe i drže do tehnologije proizvodnje vina, što daje i rezultate - kaže predsednik žirija Đorđe Dokić iz Erduta.

Šezdeset je vinara u Bijelom Brdu. Većina ih ima vinograde u bjelobrdskoj planini i proizvodi vino od autohtonih sorti grožđa, drugi vinovu lozu uzgajaju na lomačama u dvorištima i baštama, dok treći kupuju grožđe i proizvode vino. U kategoriji proizvođača autohtonih vina pohvaljeno je roze vino Jove Bojanića, belo vino Siniše Gajčića i crno vino Bojana Žekića, dok su u kategoriji ostalih proizvođača pohvaljeni Pavle Nešić za roze, Miloš Katanić za belo, a Savo Ilić za crno vino. Ocenjivanje vina pratio je bogat muzičko-zabavni program u sali Doma kulture prepunoj posetilaca.

- Puno nam je srce zbog ovako velikog broja ljudi. Uspeli smo nešto što je vredno truda i rada nas amatera. Vinogradarstvo je zaživelo u Bijelom Brdu. Lani smo 2.300 sadnica posadili samo iz hobija. Bjelobrdska vina nosimo gde god idu naše kulturno-umetničko društvo i naša gastro-ekipa i na taj način ih promovišemo. Živimo uz vino, pevamo uz vino, družimo se i sklapamo prijateljstva uz vino - kaže Slobodan Nešić, predsednik bjelobrdskog SKUD-a.

Brojni prijatelji uveličali su i ovu manifestaciju, a nekima nije bilo teško da pređu i po nekoliko stotina kilometara, kao što su to učinili gosti iz Kulturno-umetničkih društava ‘Dvorovi’ i ‘Janja’ u Republici Srpskoj, Srpskog kluba ‘Nikola Tesla’ iz austrijskog Linca, Društva Crnogoraca iz Peroja u Istri i Saveza Srba iz Rumunije.

Uoči programa, u bjelobrdskoj tradicionalnoj kući otvorena je izložba alata vinara i vinogradara, a na manifestaciji su proglašene i najlepše pesme o vinu koje su pristigle na raspisani konkurs. Prvo mesto osvojila je Nevenka Stepanović iz Bobote, drugo mesto pripalo je Milenku Vasiljeviću Čiki iz Osijeka, a treće mesto Gordani Pavić iz Dalja. U skladu s manifestacijom, nagrađeni su vinom.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više