Novosti

Politika

Donatorski rečeno, najbolje se živi u HDZ-u

Politička platforma Možemo! primila je čak 550 donacija, najviše od svih za ovogodišnje izbore, ali se radi o simboličkim brojkama, tako da je prvi opet HDZ

Large plenki

Andrej Plenković (foto Josip Regović/PIXSELL)

Javnosti najzanimljiviji detalji oko financiranja izborne stranačke promidžbe upravo su iznosi donacija uplaćenih na račune pojedinih stranaka. Donatori su poslovično sâmi članovi stranaka i njihovi simpatizeri; neki su široke ruke, drugi pak uskogrudni, a baš ti detalji mnogo o njima otkrivaju. Neki će, drugim riječima, otkriti svoju škrtost, drugi "rasipništvo", moguće kako bi se dodvorili najužem stranačkom članstvu i time možebitno kupili neku buduću unosnu sinekuru u vrhu stranke.

Postoje i takozvane stranačke mecene u liku poduzetnika ili pravnih osoba koje doniraju preferirane stranke što je razvidno u iznosima koji uglavnom premašuju svaki drugi.Najbolje se i danas, donatorski rečeno živi u HDZ-u, kako bi se pučki reklo, kod njih je "puna šaka brade".

Iz izvješća Državnog izbornog povjerenstva o primljenim donacijama liste koju predvodi HDZ sa svojim koalicijskim partnerima u razdoblju od 18. marta do 9. aprila razvidno je da im je uplaćena ukupno 331 donacija u iznosu od čak 431.829 eura. Između ostalih, prednjači premijer Andrej Plenković koji je uplatio nemalih 3.900 eura donacije vlastitoj stranci što je iznos za koji prosječni građanin mora raditi u prosjeku četiri mjeseca; neznatno manje, tri tisuće eura uplatio je ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, dok je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić stranku donirao s dvije tisuće eura.

Tvrtka Bistra d.o.o. vlasnika Mirka Habijanca uplatila je pak HDZ -u rekordnu donaciju u iznosu od 20 hiljada eura. Habijenac je vlasnik građevinske tvrtke Radnik iz Križevaca koji je javnosti postao poznatiji nakon što je portal Telegram nedavno objavio da je taj bogati HDZ-ov menadžer od Vlade dobio 4,9 milijuna eura iz europskih sredstava za rekonstrukciju i nadogradnju hotela Kalnik u Križevcima. Vlada je Habijanca 2020. godine na svojoj sjednici imenovala članom Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju, pravnog sljednika nekadašnje Agencije za upravljanje državnom imovinom.

Inače, prema pravilniku ukupna vrijednost donacija pravnih osoba za financiranje troškova izborne promidžbe ne smije prelaziti iznos od 26.544,56 eura. Od ostalih najvećih donatora HDZ -a ističe se splitska tvrtka Koprivno kamen koja se bavi proizvodnjom građevinskog materijala, doniravši 10 tisuća eura, jednako koliko i tvrtka Đurkin iz Čakovca te riječki Jadranski pomorski servis registriran za pomorske usluge.

Navedeni iznos donacija konačno bi mogao biti i veći kada se sve zbroji nakon izbora 17. travnja od iznosa koji je HDZ-u i partnerima uplaćen za parlamentarne izbore prije četiri godine. Tada je u razdoblju od 1. lipnja do 4. kolovoza 2020. godine, dakle za malo više od dva mjeseca, HDZ-u donirano više od 4,1 milijun kuna ili u prijevodu 545,2 tisuće eura od čega su fizičke osobe uplatile ukupno 397,3 eura.

Prije četiri godine SDP sa svojim partnerima u razdoblju od 2. lipnja do 15. rujna 2020. godine primio je donacija u iznosu od 696,1 tisuću kuna odnosno 92,4 tisuće eura, dakle znatno manje od HDZ -a, što se kao minus prelomilo jednako tada i na izbornom rezultatu.

Naravno, to je samo jedan detalj, nikako razlog za izgubljene izbore SDP -a i njegove koalicije.

Četiri godine poslije, ususret novim izborima 17. travnja, SDP i koalicija primili su u razdoblju od 14. ožujka do 8. travnja ukupno 83 donacije u iznosu od "nevelikih" 100,1 tisuću eura, ali ipak više nego 2020., no aktualno čak četiri puta manje od HDZ -a. No zato je SDP potrošio dosad najviše novca ukupno na kampanju. Pritom je Ivan Račan, sin prvog SDP -ovog premijera Ivice Račana, donirao svojoj stranci 3.900 eura, jednako kao i premijer Plenković.

Politička platforma Možemo! za nepuna tri mjeseca prema podacima DIP-a od 18. siječnja do 9. travnja primila je čak 550 donacija, što je najveći broj od svih prijavljenih stranaka i lista za ovogodišnje izbore. Doduše, te su donacije zamalo simboličke, brojni iznosi ne premašuju 50, 20, ili 10 eura. Rekordan iznos od 660 eura uplatila je jedna od viđenijih članica platforme Rada Borić, dok je saborski zastupnik Damir Bakić uplatio 20 eura.

Dosad je Možemo! prikupio 29,4 tisuće eura donacija što je ipak neznatno više prije četiri godine kada su u svom debiju na parlamentarnim izborima donirani s 192 tisuće kuna, odnosno sa 25,5 tisuća eura, pa ipak kasnije solidno politički profitirali. Od ostalih zanimljivijih donacija Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) je prikupila solidnih 36,8 tisuća eura, dok je Most sa svojim desnim partnerima donacijama utržio 7, 4 tisuće eura; krajnje desni Domovinski pokret utržio je 2,9 tisuća eura donacija…. Ima i onih koje zasad nitko nije donirao poput Stranke Ivana Pernara, što prilično govori o onome tko istu predstavlja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više