Novosti

Kronika

Doprinos zajednici

U Belom Manastiru održana promocija zbornika radova Srpskog kulturnog centra Vukovar: Zbornik prati događaje od početka Prvog svetskog rata do stvaranja zajedničke države

Large 4

Veljko Maksić, Srđan Sekulić i Dejan Jeličić

U organizaciji SKD Prosvjeta, pododbor Beli Manastir, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru održana je promocija zbornika radova "Prvi svetski rat na južnoslovenskom prostoru i stvaranje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca". Posao na izradi ovog zbornika započeo je kada su se članovi i saradnici SKC-a iz Vukovara upoznali sa historičarima iz Beograda, Novog Sada, Zagreba i Vukovara koji su učestvovali na naučnom skupu povodom 100. godišnjice kraja Prvog svetskog rata. Njih devetoro poslalo je svoje radove koji su završili u zborniku.

- Srpski kulturni centar za nekoliko je meseci uspeo da, zaključno sa ovim zbornikom, izda tri naslova i u narednih par meseci u planu imamo izdati još dva naslova. Radi se o drugom broju našeg almanaha "Dobra voda" i ediciji o stanju spomenika iz NOB-a na području nekadašnje opštine Vinkovci, s obzirom da smo prošle godine obradili bivšu vukovarsku opštinu. Pet naslova u godinu dana za nas je zaista veliki izdavački poduhvat, ali ni neke značajnije institucije ne mogu da se pohvale sa tolikim brojem izdanih dela u tako kratkom roku - rekao je direktor SKC-a iz Vukovara Srđan Sekulić. O zborniku radova govorio je urednik, historičar Veljko Maksić.

- U zborniku prati događaje od početka Prvog svetskog rata pa do samog kraja, odnosno do borbe za diplomatskim stolom po pitanju stvaranja zajedničke države južnih Slovena. Ovo je pre svega veliki doprinos, ne samo za Srpski kulturni centar, nego i za celu zajednicu i kulturu na ovome području - rekao je Maksić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više