Novosti

Kronika

Druženje veterana Balkana

Uspjeh Topuščana Nikole Lukača na veteranskom natjecanju u Bugarskoj: ‘Nama starcima zaista nije jasno što se događa na našim prostorima bivše Jugoslavije, jer smo naučeni na drugarstvo, na prijateljske odnose na najvišem nivou’, kaže veteran atletičar iz Topuskog

Atletičar veteran Nikola Lukač iz Topuskog ostvario je odlične rezultate na veteranskom atletskom prvenstvu Balkana, koje je od 22. do 25. septembra održano u mjestu Stara Zagora u Bugarskoj. Lukač je u kategoriji veterana od 70 do 75 godina u trci na 200 metara osvojio treće mjesto i brončanu medalju.

No to nije bilo sve. Na 100 metara je osvojio četvrto mjesto, u trci na 400 metara bio je peti, a u trci na 800 metara šesti. Na prvenstvu je, prema Lukačevim riječima, nastupilo više od hiljadu atletičara veterana iz deset balkanskih zemalja, a među njima je bila i ekipa iz Hrvatske u kojoj su pored Lukača bili Karlovčanin Vlado Starešinić i Milan Abramović iz Topuskog.

- Uzevši sve u obzir vrlo sam zadovoljan ostvarenim rezultatima. Naime, bio sam povređen i trebao sam ići na operaciju koljena, pa nisam 18 mjeseci uopće trenirao do unazad par mjeseci. Pored toga imao sam i loš raspored nastupa, pa sam prvog dana takmičenja u sat vremena nastupio u tri utrke, na 100 i 800 metara te u štafeti četiri puta 100 metara, gdje smo zauzeli četvrto mjesto te nam je medalja izmakla zbog jedne nespretnosti kod predaje štafete čime smo izgubili dragocjeno vrijeme - kaže Lukač.

Kako nije našao sponzore za nastup u Bugarskoj, Lukač je morao put i boravak sam financirati uz pomoć djece i iz svoje skromne penzije. U šali kaže da mora ići u šumu brati vrganje i kestene, pa ih prodavati, ne bi li pokrio troškove.

- Na put od skoro hiljadu kilometara u jednom pravcu išli smo zajedno sa slovenskim veteranima s kojima niz godina njegujemo prijateljske odnose. Spavali smo u Srbiji i sve je proteklo u najboljem redu, uz šalu, domaće vino i rakiju, pa smo svi skupa išli za Bugarsku. Nama starcima zaista nije jasno što se sve to događa na našim prostorima unutar i između država nastalih iz Jugoslavije. Mi smo naučeni na sasvim drugačiji način života, na prijateljstvo i drugarstvo, na međusobne odnose na najvišem mogućem nivou. Iz naših razgovora se nedvosmisleno moglo zaključiti da nitko od nas ne podržava ono što se na našim prostorima sada događa - priča Lukač pun dojmova iz Bugarske i nakon susreta sa kolegama veteranima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više