Novosti

Kronika

Drva na pravim adresama

Akcija Odjela za socijalna i humanitarna pitanja Srpskog narodnog vijeća: Trinaest domaćinstava s Korduna i Dalmacije dobilo je u zimskom periodu najpotrebnije - ogrjevno drvo

U akciji SNV-ova Odjela za socijalna i humanitarna pitanja "Međugeneracijska solidarnost", trinaest domaćinstava s područja Korduna i Dalmacije dobilo je donaciju koja im je u ovom zimskom periodu, najpotrebnija - ogrjevno drvo. Riječ je o ljudima starije životne dobi, bolesnima i socijalno ugroženima, čiji prihodi nisu dovoljni da bi osigurali ogrjev za cijelu zimu.

- Oni nisu u sustavu socijalne skrbi i nemaju nekog u zajednici tko bi im mogao pomoći. Područje Dalmacije pokrili smo od Radučića, Smrdelja kod Đevrsaka, Bjeline, Islama Grčkog, Žegara i Golubića do Donjeg Karina. Predstavnici zajednice pomogli su nam pri odabiru domaćinstava jer su najbolje upoznati sa situacijom na terenu - kaže voditeljica SNV-ova Odjela Tatjana Dragičević. U zaseoku Radići Donji u Radučiću, Danica Radić je gotovo nepokretna već devet godina, od kada je nakon operacije kičme ostala prikovana za krevet. Preživljava zahvaljujući mirovini. Drva će joj, kaže, svakako dobro doći, jer ono malo što je uspjela kupiti, neće joj biti dovoljno za cijelu zimu.

- Ono mirovine što primim, raspodijelim na lijekove, struju, pristojbu za televiziju i osnovne životne potrepštine. Devetnaest godina ima da sam se vratila, a već devet sam nepokretna i bolesna. Uspjela sam uštedjeti i za drva, ali ovdje je sve preskupo pa i ogrjev, ne možeš ga kupiti koliko treba. Uz to, moraš platiti onoga tko ti doveze, isječe, iscijepa, jer sama ne mogu ništa - kroz suze i s mukom priča Danica.

Ni u Smrdeljima kod Kistanja stanje nije ništa bolje. Brat i sestra, Dragan i Dragana Plavšić nisu zaposleni jer još uvijek ne mogu riješiti status državljanstva, dok im je majka Nevenka prikovana za bolesničku postelju. Jedini prihod im je socijalna pomoć za teško bolesnu majku. Nevenka je bolesna već nekoliko godina, ali joj se stanje pogoršalo posljednjih par mjeseci kada trpi nesnosne bolove. Zbog administrativnih zapreka nisu u mogućnosti naći posao, niti registrirati OPG kako bi se bavili stočarstvom ili poljoprivredom. Najbitnije im je, kažu, da imaju najosnovnije; lijekove za majku, pa za drugo - šta ostane.

- Hvala vam mnogo za drva, svakako će nam značiti u ovoj situaciji - nekoliko puta skromno je ponovio Dragan. Pristigla pomoć neophodna je i drugim selima, kaže nam Anja Šimpraga, zastupnica u Saboru.

- Ovo su zaista ljudi u potrebi, sami ili bolesni. Nemaju svoju šumu, nemaju gdje ili od čega nabaviti drva za ogrjev. Nažalost, ovaj put nismo u mogućnosti pomoći svima, ali oni koji nisu u stanju ni ustati iz kreveta moraju bar imati toplu kuću u ove zimske dane - kaže Šimpraga. Kupnju, nabavu i prijevoz drva do povratničkih domaćinstava organizirao je Odjel za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a uz pomoć i suradnju načelnika općine Krnjak, Dejana Mihajlovića.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više