>

novosti logo

Kronika Kronika

E-čoperom u budućnost

Đaci škole u Borovu naselju redaju uspehe: Učenici tehničke škole Tesla izradili su električni motocikl nečujnog rada, dosega 40 kilometara i brzine do 50 km na sat

Tehnička škola Nikole Tesle u Borovu naselju obeležila je 16. maja Dan škole i svoj 82. rođendan. Škola koja do pre nekoliko godina nije imala elementarne uslove za rad učenika i profesora, danas ima sve što je potrebno za održavanje kvalitetne nastave.

- Škola je potpuno opremljena, ali i dalje radimo na projektima kako bi obezbedili što bolja učila. Oko osam miliona kuna je u zadnjih pet godina prošlo kroz našu školu u sklopu raznih projekata u kojima smo bili nosioci ili partneri - kaže direktor škole Đorđe Lukić.

U školi su napravili uređaj za proizvodnju biodizela iz biljnog otpada i otpadnih jestivih ulja kapaciteta 70 litara, na krovu imaju foto-ćelije, a kroz nastavu su izrađeni brojni mali projekti koji služe u nastavi i promociji škole: robomet, LED sto, pametno ogledalo, različiti LED displeji.

Ovogodišnji program naslovljen ‘Nikolinim stopama u Nikolinu školu’ pripremio je Elektrotehički aktiv. Najveća atrakcija bio je motocikl e-čoper koji je zbog svoje nečujnosti poneo ime SOS Sound of Silence. E-čoper je izgrađen u školi, napaja ga motor snage 1 kW koji omogućuje vožnju od oko 40 kilometara, brzinom od 50 km/h. Sredstva za njegovu izradu osigurana su kroz projekat opremanja kabineta robotike odobren od strane Fondacije Novo sutra.

- Bavimo se elektronikom, a tu spada i robotika te pokušavamo pratiti trendove. Imamo mnogo robotića, od elektronike pravimo razna bežična upravljanja, palimo i gasimo svetla putem mobitela, a ovaj e-čoper je iznenađenje za sve. Mislim da će biti atrakcija i u školi i izvan škole - kaže profesor elektronike i automatizacije Boris Ivanković.

- Planiramo da napravimo jedan kvadkopter ručne izrade i robotsku ruku za predmete robotike. Sve to radimo da motivišemo učenike na rad. Želimo im pokazati da to mogu i omogućiti im dalju prohodnost kroz obrazovne procese, da idu dalje, da studiraju - dodaje profesor elektrotehnike Zoran Konjević.

Na priredbi su predstavljeni nagrađeni učenici koji su u protekloj školskoj godini postigli zapažene rezultate u području informatike, elektrotehnike, književnosti i sporta. Za učenika generacije proglašen je Jovan Vojnović iz Gaboša, maturant smera tehničar za računarstvo koji planira da studira elektrotehniku u Osijeku.

Tehnička škola u Vukovaru koja od 2005. godine nosi Teslino ime, danas broji 410 učenika u 34 odeljenja trogodišnjih i četverogodišnjih zanimanja, u nastavi na hrvatskom i srpskom jeziku i pismu.

1/2