Novosti

Društvo

Ekonomija i Igre

Trošak organizacije Olimpijskih igara u Parizu procjenjuje na 8,8 milijardi eura, što je 15 posto više nego što se prije šest i pol godina predviđalo. Neveliko povećanje, posebno ima li se na umu da su pojedinim organizatorima troškovi sedam puta u odnosu na izvorno planirane

Large marseille parade belem 7

Olimpijski plamen stiže u Francusku na brodu Belem (foto Wikimedia Commons)

Olimpijski plamen konačno je stigao u Francusku. Nakon 12-dnevne plovidbe Mediteranom u Marseilleu ga je dočekalo 200 tisuća ljudi. Preostalo je nešto više od dva mjeseca do otvaranja Igara 33. Olimpijade 26. srpnja uz Seineu gdje se očekuje više od 300 tisuća ljudi. Uobičajeno u ovo doba prije otvaranja Olimpijskih igara postavlja se pitanje njihove cijene.

Cijena igara znatno je porasla. Sama organizacija, smještaj i logistika za oko 11 tisuća sportaša, a toj brojci treba pridodati trenere, liječnike, suce i tehničko osoblje, znatno je skuplja što je posljedica i veličine samih Igara. Već poodavno domaćini igara međusobno se natječu tko će izgraditi arhitektonski atraktivnije nove objekte, posebno olimpijski stadion. Investicije u infrastrukturu grada domaćina su ogromne. Zbog toga je sve teže pronaći domaćina Igara (što bi posebno u budućnosti mogao biti problem sa zimskim igrama). Prvi čovjek Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach govorio je da svaki domaćin ne mora graditi sve objekte, dobri su i stari, samo da ispunjavaju potrebne standard.

Takvom logikom vodili su se u Parizu. Nije izgrađen novi stadion, koristit će se Stade de France izgrađen prije više od četvrt stoljeća. Mnoga borilišta, poput dvorane Bercy, teniskih terena, postoje odavno. Trenutačno se trošak organizacije Igara (i olimpijskih i paraolimpijskih) u Parizu procjenjuje na 8,8 milijardi eura, što je 15 posto više nego što se prije šest i pol godina, kada je odlučeno o domaćinu, predviđalo. Neveliko povećanje, posebno ima li se na umu da su pojedinim organizatorima troškovi sedam puta u odnosu na izvorno planirane. Christophe Lepetit, voditelj odjela ekonomskih studija u Centru za sportsko pravo i ekonomiju objasnio je u nedavnoj izjavi za France 24 to povećanje inflacijom koja je od 2017. bila veća od očekivane. U izvještaju Revizorskog suda objavljenom godinu dana uoči Igara navedeno je da dio povećanja troškova jest prouzročen inflacijom, ali dvije trećine povećanja posljedica je podcjenjivanja troškova pri izradi proračuna.

Organizacijski odbor, zadužen za sportaše i organizaciju natjecanja, raspolaže s 4,4 milijarde eura, a 97 posto tog novca potječe iz privatnih izvora. Istom svotom, 4,4 milijarde eura, od čega je 50 posto iz javnih izvora, raspolaže SOLIDEO, tvrtka zadužena za izgradnju i obnovu sportskih i drugih potrebnih objekata i infrastrukture. Očekuje se da će cijena na koncu biti deset milijardi eura, 0,4 posto francuskog BDP-a, a svota je usporediva s cijenom Igara u Londonu 2012. U cijenu nisu uključeni troškovi osiguranja. Očekuje se da će Francusku za vrijeme Igara posjetiti 15 milijuna ljudi.

ODDO-BHF, francusko-njemačka financijska grupacija koja upravlja imovinom vrijednom oko 130 milijardi eura, procjenjuje da ekonomski povrat uloženog neće biti brz, svakako ne u srednjem roku. Prema njihovoj studiji ne treba očekivati važan makroekonomski efekt Igara, ali će sigurno biti osjetnih mikroekonomskih učinaka, a što će pozitivno osjetiti mediji, hotelijeri, ugostitelji, transportni sektor. No Igre u Parizu u nemaloj bi mjeri trebale biti financijski pokrivene, što je i Macronov cilj sažet u izreku o "Igrama koje financiraju Igre". Konzultantska tvrtka Asterès procijenila je da će troškovi organizacije Igara generirati porezni i drugi državni prihod od 5,3 milijarde eura, što je barem jednako svoti iz javnih izvora utrošenoj na organizaciju Igara i infrastrukturu pri čemu iz konzultantske tvrtke još poručuju da se radi o konzervativnoj procjeni. Procjena je da će Igre doprinijeti rastu BDP-a od pola posto u trećem kvartalu.

Ekonomija Igara poodavno je zanimljiva tema. No kako je rekao Lepetit "nismo domaćini tog sportskog događaja kako bi on generirao ekonomski rat, nego zbog geopolitičkih i socijalnih razloga". Igre u Parizu mogle bi pak biti važne za budućnost olimpijskog pokreta. Zbog golemih troškova organizacije, ali i pretjeranih ambicija organizatora (čemu mjestimično treba pridodati i nemali korupcijski trošak) i s time rastućim otporom stanovnika potencijalnih domaćina Igara sve je teže bilo pronaći organizatora. Uspije li Pariz u tome, a od američkih Igara u Los Angelesu 2028. očekuje se da budu troškovno tradicionalno razumne, mogao bi uslijediti preokret i domaćinstvo bi ponovno moglo postati iznimno poželjno.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više