Novosti

Kronika

Energetska obnova

EU projekt razvoja energetski efikasnih održivih mreža gradova i općina u prekograničnom području: Zgrada Općine Krnjak bit će energetski obnovljena dok će na krov biti postavljene solarne ćelije

10546qk6iod6wsb61y1spol0rck

Zgrada Općine u Krnjaku (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Provodi se prekogranični projekt I.N.G.R.I.D. - Razvoj energetski efikasnih održivih mreža gradova i općina u prekograničnom području. Pored domaćina, načelnika Općine Krnjak Dejana Mihajlovića, na konferenciji održanoj tim povodom u Krnjaku prisustvovali su ostali sudionici: Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, Fikret Abdić, načelnik Općine Velika Kladuša u BiH i Dragutin Đeković, predstavnik Podgorice iz Crne Gore.

- Radi se o projektu EU vrijednosti 6,9 miliona kuna ili 936.000 eura financiranom iz Programa Interreg IPA-Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014. do 2020. Nosilac projekta je općina Krnjak sa spomenutim partnerima. Cilj je unaprijediti saradnju općina i gradova na prekograničnom području u smislu korištenja održivih izvora energije kroz niz promotivnih mjera, a ponajprije kroz realizaciju tzv. pilot projektnih investicija. Kroz projekt će se oformiti energetski info-uredi čija je zadaća osigurati kontinuitet u širenju svijesti među različitim grupama građana i stručne javnosti na temu energetske efikasnosti - objasnio je Mihajlović.

Provedba projekta počela je 15. februara i trajat će 26 mjeseci, dodao je Mihajlović istaknuvši da je od 161 kandidiranog projekta prošlo njih 30, a među njima ovaj čiji je nosilac ova kordunaška općina. Zahvalio je partnerima na pomoći i saradnji. Gosti su ukratko rekli na što će se sredstva koristiti u Hrvatskoj Kostajnici, Velikoj Kladuši i Podgorici. U sklopu projekta bit će zaposlena po jedna osoba u Krnjaku, Kostajnici i Kladuši dok će u Podgorici poslove savjetovanja obavljati sadašnji zaposlenici gradske uprave. Posebna pažnja pružena je uredima za savjetovanje građana koji će tamo dobivati informacije vezane uz korištenje obnovljivih izvora energije i uz energetsku efikasnost – npr. kakvu fasadu i stolariju nabaviti. Kako će to konkretno izgledati na općinskoj zgradi Krnjaka?

- Općina Krnjak uredit će unutrašnje prostore općinske zgrade i potkrovlje. Na krov zgrade bit će postavljene solarne ćelije. Time će se osigurati energetska neovisnost općinske zgrade te će ona biti prvi primjer na području krnjačke općine - rekao je načelnik Mihajlović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više