Novosti

Politika

Europska komisija isplatila Hrvatskoj predujam od 41 milijun eura

Solidarnost na djelu: za pomoć Francuskoj, Grčkoj i Hrvatskoj nakon nedavnih prirodnih katastrofa Europska komisija izdvojit će 119 milijuna eura

Large petrinja

Posljedice potresa u Petrinji (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Europska komisija će Hrvatskoj u okviru Fonda solidarnosti Europske unije (EUSF) dodijeliti predujam od preko 41 milijun eura za pomoć nakon niza razornih potresa koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju i dijelove Karlovačke i Zagrebačke županije u Hrvatskoj u prosincu 2020. i siječnju 2021, objavljeno je na web stranici Predstavništva EK u Hrvatskoj.

Ta potpora iz EUSF-a za Hrvatsku nadovezuje se na preraspodjelu 111 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj početkom lipnja 2021. za obnovu i izgradnju socijalnih stanova za najugroženije osobe koje zbog socijalnih, gospodarskih ili zdravstvenih razloga ne mogu pronaći stanovanje

Komisija će poduprijeti i oporavak Francuske i Grčke i Hrvatske u okviru EUSF-a u ukupnom iznosu od 119 milijuna eura namijenjenih lokalnom stanovništvu pogođenom prirodnim katastrofama.

"Fond solidarnosti EU-a omogućuje državama članicama otklanjanje posljedica prirodnih i zdravstvenih kriza. To je pravi primjer europske solidarnosti u korist građana", izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Francuska regija Provence-Alpes-Côtes d’Azur dobit će pomoć od 53,3 milijuna eura da se oporavi od ozbiljne štete koju je u listopadu 2020. prouzročila oluja Alex. S 24,6 milijuna eura Grčkoj će se pružiti potpora naporima za oporavak nakon sredozemnog ciklona Ianosa iz rujna 2020., poplave iz kolovoza 2020. u regiji Sterea Ellada i potresa na otocima Samosu, Ikariji i Hiosu iz listopada 2020. Komisija je već isplatila predujmove početkom 2021.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više