>

novosti logo

Piše G.B.

Fehir ponovio optužbe protiv Glavaša u slučaju 'garaža'

Na Županijskom sudu u Zagrebu svjedok Krunoslav Fehir detaljno je ispričao da je ubio zarobljenog Čedomira Vučkovića, na što je Glavaš naredio da se ubije i Đorđe Petković za kojeg je sumnjao da je vidio Vučkovićevo ubojstvo

Na početku ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu za ubojstva i mučenja osječkih Srba u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ za ratni zločin u Osijeku 1991. godine, na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio je nekadašnji zaštićeni svjedok i pripadnik tzv. Branimirove osječke bojne Krunoslav Fehir.

Fehir je ponovo detaljno ispričao kako je kao 16-godišnjak 31. kolovoza 1991. u dvorištu Sekretarijata narodne obrane ubio Čedomira Vučkovića. 'Oko 21 sat s Brekalom sam ušao u garažu i tada sam prvi put vidio akumulator. Brekalo je nosio malu posudu i u nju je izlio neku tekućinu koju je dao Vučkoviću da pije. Poslije sam čuo da je to kiselina. Brekalo je izletio iz garaže i mene gotovo izgurao. On je otišao u sekretarijat, a ja sam ostao pred garažom. Malo poslije čuo sam neke udarce i vrata garaže su se otvorila. Vučković je izišao i krenuo prema meni. Vikao sam mu da stane. A onda sam zapucao i ispalio više hitaca i on je pao', ispričao je Fehir koji je tada imao 16 godina.

Nakon toga čula se vika, a Glavaš je, kaže Fehir, vikao da se pogase svjetla. Više ljudi, a među njima i Glavaš, došli su do Fehira i pitali što se dogodilo. Glavaša je, kazao je Fehir, zanimalo što se dogodilo i što je drugi zarobljenik Đorđe Petković  vidio.

'Drugi je zarobljenik bio u garaži i nije se micao. Glavaš je rekao da ga treba likvidirati jer je vidio što se dogodilo. On ga je zvao teroristom. Došao je i moj otac koji me odveo u obližnju školu. Uzeo mi je oružje i rekao što da kažem istražnom sucu koji će raditi očevid', kazao je Fehir.

Na to ga je Glavaš, trenutno na poziciji saborskog zastupnika, pitao je li bio pod pritiskom oko iskaza zbog svoje seksualne orijentacije, ali mu je sud zabranio to pitanje. Glavaševi odvjetnici zatim su stavili primjedbe na istinitost iskaza svjedoka u cijelosti.

Uoči svjedočenja krunskog svjedoka Glavaš je podnio kaznenu prijavu protiv Fehira zbog ubojstva Vučkovića. Na temelju Fehirova iskaza Glavaš i njegovi suoptuženici već su bili osuđeni, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš, koji je bio osuđen na osam godina, do tada je odradio i većinu kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude. O prošlotjednom podnošenju kaznene prijave protiv Fehira, Glavaševi odvjetnici u ponedjeljak su na zagrebačkom Županijskom sudu izvijestili sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Tanje Pavelin. Suđenje je nastavljeno čitanjem optužnice nakon čega su se Glavaš i njegovi suoptuženici izjasnili da nisu krivi.

Novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnja ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima. Nakon što je Državno odvjetništvo protiv razdvajanja suđenja podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovni sud je ukinuo rješenje izvanraspravnog sudskog vijeća kojim je predsjedao Ivan Turudić, uvaživši većinu argumenata iznesenih u zahtjevu Državnog odvjetništva pa je zagrebački Županijski sud morao nastaviti s jedinstvenim suđenjem.

Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba.

1/1