Novosti

Društvo

Festival Ultra izaziva stres kod morskih organizama

Znanstvenici iz Miamija zabilježili su kod riba četiri do pet puta veću razinu kortizola tijekom noći u kojoj se odvijao festival u odnosu na razine izmjerene prije događaja

Large pxl 100722 94557527

Ultra Europe Festival, Split 2022. (foto Zvonimir Barišin/PIXSELL)

Festival elektronske glazbe Ultra uskoro će po deveti put za redom izvršiti invaziju na Split, grad koji po posljednjem popisu stanovnika iz 2021. godine ima manje od 150 tisuća stanovnika, dok se organizator hvali da će Ultra privući 160 tisuća posjetitelja.

Festival je izmišljen u Miamiju, američkom gradu koji bi se najbolje mogao opisati kao nakupina nebodera na plaži i koji ima skoro pola milijuna stanovnika, dok šira aglomeracija broji šest milijuna ljudi.  

Festival se održava na ukupno 28 lokacija diljem svijeta, pri čemu je Miami jedina lokacija u SAD-u odnosno sjevernoj Americi, dok su Split i Hvar te španjolska regija Costa del Sol i otok Ibiza jedine lokacije u Evropi. Ultra se održava i na 10 lokacija u Latinskoj Americi, u dva grada Južnoafričke Republike, na 13 lokacija u Aziji, te u australskom gradu Melbourneu.

Iako su u pitanju države višestruko mnogoljudnije od minijaturne Hrvatske, organizatori Ultre na svojoj web stranici navode da je upravo onaj splitski, Ultra Europe, najveći nakon festivala koji se održava u matičnom Miamiju.

Tu čast Split može zahvaliti izvjesnom Joeu Bašiću, naše gore listu koji se rodio u Torontu i tamo studirao marketing, potom se u SAD-u bacio na "event menagement", a onda i svoju čežnju i ljubav za domovinom Hrvatskom odlučio prakticirati eksploatacijom i devastacijom onoga što u njoj najviše vrijedi.

"To je zemlja mojih roditelja, što znači da je i moja domovina. U Kanadi sam se itekako osjećao kao Hrvat, a posjetivši svoju domovinu uvidio sam da postoje mnoge poslovne prilike i prostor za jedno novo tržište koje je devedesetih godina ondje bilo nepostojeće", otvoreno je svoje profiterske nakane iznio portalu Muzika.hr 2018. godine.

U međuvremenu Bašić je dogurao i do gaže na Veleučilištu Edward Bernays u Zagrebu, kojim smo se nedavno pozabavili a uvalio se i Sveučilištu u Splitu gdje je lani s rektorom Draganom Ljutićem potpisao ugovor o suradnji.

"Rektor Ljutić izrazio je zadovoljstvo što je ovaj globalni brend postao sveučilišna nastavna baza i zasigurno je jedna od najznačajnijih među preko 300 njih u kojima studenti Sveučilišta stječu praktična znanja i vještine. Istaknuo je također kako prepoznavanje vrijednosti Sveučilišta od strane ovakve tvrtke pokazuje odličan razvojni smjer suradnje i u budućnosti", izvijestili su u srpnju prošle godine na web stranici Sveučilišta u Splitu.

U utorak 27. lipnja od Bašića smo doznali i da će među onih 160 tisuća posjetitelja ovogodišnje Ultre biti i "pet milijardera koji tu dolaze provesti tri dana, neki čak sedam dana na jahtama". Prema insajderskim informacijama kojima Bašić raspolaže, jedan će gost "potrošiti 800 tisuća eura minimalno na različite sadržaje".

Proučavajući mapu lokacija na kojima se održava Ultra uvidjeli smo da su u pitanju isključivo mjesta na toplim morima, pogodnima za kupanje i prenemaganje na jahtama. U pitanju je, uostalom, ljetni festival pa se ugodna klima podrazumijeva, a cijeli ovaj dugački uvod služi tome da pokažemo kako Ultra nema štetočinski učinak samo na kopnene organizme i urbana tkiva, već i na morski svijet. Festival se, rekosmo, održava na obalama tri oceana i mnogih mora, pa je grupu znanstvenika s Fakulteta za znanosti mora i atmosfere Sveučilišta u Miamiju zanimalo kako Ultra utječe na morski svijet.

O tome su proveli istraživanje i objavili ga 2020. godine u znanstvenom časopisu Environmental Pollution. Tamo su objasnili kako su "podvodni antropogeni zvukovi već priznati kao prijetnja morskim organizmima, ali se vrlo malo zna o efektima nadmorskog zvučnog zagađenja na podvodne okoliše i organizme koji u njima žive".

Istraživači su mjerili razine decibela koje proizvodi Ultra na dvije podmorske lokacije u blizini mjesta na kojem se festival održao 2019. godine, jednako kao i razine hormona stresa kod riba iz porodice žabovki. Zabilježili su četiri do pet puta veću razinu kortizola, glavnog hormona stresa, tijekom noći u kojoj se odvijao festival u odnosu na razine izmjerene tri tjedna i četiri dana prije samog događaja.

Osim mjerenja razine kortizola, znanstvenici su, u kavezima u kojima su se nalazile ribe, izmjerili i intenzitet zvuka iznad i ispod mora. Zabilježili su porast od sedam do devet decibela odnosno u "dometu niskih frekvencija na kojemu su ribe najosjetljivije na promjene u pritisku zvuka", objasnila je profesorica oceanografije Claire Paris.

- Ribe iz porodice žabovki igraju važnu ulogu u lokalnom morskom okolišu i značajno se oslanjaju na zvuk u procesima razmnožavanja, društvene interakcije i izbjegavanja predatora. Zvučno zagađenje uzrokuje stres i različite fiziološke poremećaje i poremećaje u ponašanju, sluhu, mriještenju i razmnožavanju morskih organizama, zaključili su znanstvenici sveučilišta u Miamiju.

Organizatori Ultre, recimo i to, 2019. godine lansirali su svoj "program održivosti" pod nazivom Mission: Home čiji su ciljevi "prevencija zagađenja, očuvanje prirode, energetska efikasnost i smanjenje ugljičnog otiska", pa sada taj festival ima "najsveobuhvatniji program ekološke održivosti među vodećim američkim festivalima plesne glazbe". S nestrpljenjem očekujemo vidjeti podrazumijeva li suradnja Sveučilišta u Splitu i Ultre provođenje sličnih istraživanja o štetnom utjecaju tog eventa na morske organizme koji žive u splitskim vodama.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više