Novosti

Kratko & jasno

Florian Bieber: EU nema geopolitičku viziju

EU nema geopolitičku viziju o tome zašto je bitno dovršiti pristupanje Balkana. Proces je u krizi i ne može se riješiti manjim tehničkim pobjedama kao što je otvaranje pregovora sa Skopljem, kaže politolog iz Centra za studije jugoistočne Europe, Sveučilište u Grazu

Large internacionala  mini

(foto Uni Graz)

Sjeverna Makedonija je sedamnaest godina kandidat za Europsku uniju. Nakon uklanjanja višegodišnje bugarske blokade ovog su tjedna otvoreni pristupi pregovori s Makedonijom i Albanijom – kako to komentirate?

Otvaranje pregovora u principu je dobra vijest, ali nije jasno je li riječ o istinskom otvaranju ili tek prvom činu. Bugarska traži da Sjeverna Makedonija promjeni ustav i uključi bugarsku manjinu u preambulu. Francuski prijedlog rješenja blokade prihvatio je taj zahtjev, ali u Sobranju ne postoji nužna dvotrećinska većina. Postoji opasnost da čitav proces opet stane, a Bugarska će cijelu odgovornost moći pripisati Sjevernoj Makedoniji. Otvaranje pregovora prošlog utorka naziva se historijskim danom, ali ako ne uslijede pravi pregovori, to ne znači ništa.

EU je zapravo dopustio da jedna zemlja, Bugarska, ucjenjuje i zemlju-kandidatkinju i cijelu Uniju?

Nije to prvi put. Grčka je također tako postupala prema Sjevernoj Makedoniji, ili Slovenija prema Hrvatskoj. Ovdje se zapravo ne radi o bilateralnom sporu, nego jedna zemlja želi nametnuti svoje stavove drugoj i slabijoj. Činjenica da EU to djelomično prihvaća šalje jako lošu poruku – ohrabruje druge zemlje da isto čine u budućnosti. Hrvatska ima otvorenih pitanja sa Srbijom, kao i Mađarska po pitanju mađarske manjine, ili Grčka s Albanijom. Sve bi to moglo potpuno blokirati proširenje.

Kako komentirate činjenicu da su prošlog mjeseca status kandidata dobile Ukrajina i Moldavija, ali ne i Bosna i Hercegovina?

Mislim da je bila greška tražiti od BiH da ispuni toliko mnogo tehničkih uvjeta kako bi dobila kandidaturu. Dobivanje statusa kandidata je politička poruka, a tehnički uvjeti se moraju ispuniti u toku pregovora. Trenutno u EU-u postoji razumijevanje zašto je Ukrajini kandidatura važna, ali i proces pristupanja zapadnog Balkana počeo je nakon rata na Kosovu, kada je bilo jasno da je EU-integracija nužna za dugoročnu stabilizaciju regiona. Sada se to zaboravilo. Često se spominje "europska perspektiva", ali ako se ona čeka decenijama, onda to nije perspektiva nego fatamorgana. Pristupanje zapadnog Balkana EU-u bilo bi i najbolja poruka Ukrajini da EU procese shvaća ozbiljno. No EU nema geopolitičku viziju o tome zašto je bitno dovršiti pristupanje Balkana. Proces je u krizi i ne može se riješiti manjim tehničkim pobjedama kao što je otvaranje pregovora sa Skopljem.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više