Novosti

Fragmenti grada

Čudesna masaža

Nema granica i prepreka za komercijalizaciju, zato se s prividnom sigurnošću tvrdi da pravilno stimulirane magične točkice na glavi povezuju i stapaju ideale radosti, sreće i slavlja s rješenjima problema starenja, kontrole, intimnih odnosa, pretilosti, nesanice i anksioznosti

Large hajrudin

(foto Filip Brala/PIXSELL)

Oglasom u izlogu reklamiran je šezdeset minutni masažni tretman metodom nježnih stimulativnih dodira trideset i dvije magične točke na glavi. Tako ćemo, poručuje nam reklama, osloboditi stresa, umora i premorenosti ne samo sebe, već i naše obitelji, čak i naše klijente! Takav tretman pomaže navodno i kod nesanice, prekomjerne tjelesne težine, anksioznosti, ali i kod problema u intimnom odnosu, pa i s novcem. Nadalje, tvrdi nam se da ćemo time otpustiti ograničenja koja su u tim točkama pohranjena, recimo kontrolu i starenje, te da ćemo steći više lakoće, radosti i slavlja u životu. Sugestivno nam se namiguje da tretman uključuje dodir, a to uklanja naša ograničenja u raznim aspektima života. No tu nije kraj.

Kazuju nam da su u tim famoznim točkama na glavi koje takvim tretmanom želimo i trebamo osloboditi smještene naše misli, emocije, ideje i vjerovanja, ne samo iz ovog, već i iz svih naših prijašnjih života! Pa to je naprosto divno. Precizno su dakle locirana mjesta na tijelu u kojima su kompresirane sve naše ideje koje smo ikada imali, u svim verzijama naših brojnih reinkarnacija. Nalik nekakvom minijaturnom kompjutorskom čipu s digitalnim kodom, na sićušnom kvadratnom milimetru moga tjemena čuči točkica koja pohranjuje od zaborava sve u što sam ikad vjerovao. Počevši recimo od totemističke mitologije drevnog Egipta, pa do današnjih mi simpatija prema socijalizmu i svega onog što se u međuvremenu, tokom proteklih hiljada godina i nebrojenih mi verzija života koje sam proživio, nakupilo u svijesti. Ali tko bi i zašto bi želio svu tu kakofoniju, svo to šizofreno ludilo svjetonazorskih razlika naprosto osloboditi i pustiti da progovori uglas?

Šalu na stranu, očito se raspojasala new age ideologija, oslobodila svake mjere i granice, pa iz nedužnog konteksta postmodernističkih narativa dobacila do kvazimedicinskih sfera. Pritom koncepte poput ideje i misli, koji su tradicionalno pripadali domeni filozofske špekulacije, prevodi u biološko-tjelesne kategorije i tretira ih kao nešto što je podložno mehaničkim, masažno-stimulativnim i rubno medicinskim tretmanima. Takvo besmisleno prevođenje i niveliranje moguće je i izvedivo u okvirima tržišne poslovne logike i profitne kalkulacije. Nema granica i prepreka za komercijalizaciju, zato se s prividnom sigurnošću tvrdi da pravilno stimulirane magične točkice na glavi povezuju i stapaju ideale radosti, sreće i slavlja s rješenjima problema starenja, kontrole, intimnih odnosa, pretilosti, nesanice i anksioznosti, ali i otvaraju puteve ka novcu i klijentima, te kreiraju obiteljsku harmoniju.

Ništa i nitko nije izostavljen. Samo moraš vjerovati. Okidač za takvu erupciju zadovoljstva, sreće, uspjeha i savršenstva nalazi se već u pravilnim intimnim masažnim dodirima glave, a tom se ugođaju doista teško oduprijeti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više