Novosti

Kronika

Фудбaлoм oживeли Бaнoвцe

Koнзул Србиje у Вукoвaру, Aлeксaндaр Нaкић, нaбaвиo je лoптe и гaрнитуру дрeсoвa

Large donacija konzulata 1

Uručenje donacije Konzulata

Mladi u Banovcima, naselju nastanjenom srpskim stanovništvom u sastavu opštine Nijemci, odlučili su da nakon pet godina pauze obnove rad lokalnog fudbalskog kluba. U selu, kažu, nemaju ništa osim jedne trgovine, nema nikakvih događaja i fudbal im je jedini vid društvenog života. Problem je što ni za to nemaju zadovoljavajuće uslove. Zato su se pre nekoliko meseci za pomoć obratili zameniku vukovarsko-sremskog župana iz reda srpske nacionalne manjine Srđanu Jeremiću. Na njegovu inicijativu započeli su razgovori sa načelnikom opštine Nijemci Vjekoslavom Belajevićem kako bi se obnovila zgrada kluba, a u pomoć su priskočile i institucije srpske zajednice. Čitavoj akciji da se pomogne mladim entuzijastima iz Banovaca pridružio se generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić koji je nabavio sportsku opremu, nekoliko lopti i garnituru dresova za igrače.

- Ovo je prvi vid pomoći u vidu fudbalskih lopti i jedne garniture dresova. Divim se entuzijazmu tih momaka jer pet godina je velika pauza i ko nije radio u sportu ne zna šta to znači. Iskreno im se divim, čestitam im, želim da budu uporni i da ustraju – rekao je generalni konzul koji je predstavnike Fudbalskog kluba "Borac" iz Banovaca primio u prostorijama konzulata. Tom prilikom je izrazio zahvalnost predsedniku opštine Stara Pazova Đorđu Radinoviću koji je pomogao oko donacija za sportske klubove na istoku Hrvatske.

- Okupili smo 16 igrača. Neki od njih dolaze iz Šida, Novog Sada i Vukovara, ali svi su poreklom na neki način vezani za Banovce. Trenutno se takmičimo u trećoj međužupanijskoj, a to je zadnja liga. Prva nam je sezona tako da nemamo prevelika očekivanja, glavno je da budemo negde na sredini i da se zajedno družimo. Cilj nam je da obnovimo prostorije kluba. Dosad smo uspeli popraviti krov i to nam je bilo najvažnije budući da je prokišnjavao. Ugrađeni su PVC prozori i vrata, a sada ostaje da se urede zidovi i unutrašnjost – priča Nemanja Mrđenović, predsednik kluba.

Zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić zahvalio je generalnom konzulu Srbije za još jednu u nizu donacija podsetivši da je Aleksandar Nakić od novembra prošle godine, kada je stupio na dužnost, nekoliko fudbalskih klubova u srpskoj zajednici obradovao sportskom opremom.

- Drago mi je da je generalni konzul prepoznao ove potrebe, brzo realizovao ono što je obećao i po ko zna koji put pokazao da drži do svoje reči. Kada je reč o Banovcima njima je sigurno teže nego klubovima koji dolaze iz većinski srpskih mesta, odnosno opština u kojima imamo vlast. Lično imam jako dobar odnos sa načelnikom Opštine Nijemci Vjekoslavom Belajevićem koji je osigurao sredstva u iznosu od 80 hiljada kuna za sanaciju krova. Za obnovu klupskih prostorija potrebno je još 213 hiljada kuna, od kojih je 130 hiljada stiglo iz Srpskog narodnog veća, a ostatak očekujemo iz kapitalnih investicija Zajedničkog veća opština – izjavio je Jeremić poželevši mladim Banovčanima uspeh u nastojanjima da ožive svoje selo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više