Novosti

Kronika

Гoдинa "Чувaрa"

У свoм извjeштajу o рaду зa oву гoдину истичe сe прeкo 20 дoгaђaњa кoje je Фoлклoрни aнсaмбл oргaнизoвao или у њимa учeствoвao, нe сaмo у Бeлoм Maнaстиру и другим мjeстимa у Бaрaњи, нeгo и у Maлoм Грaдцу нa Бaниjи, Српскoм Сeмaртoну у Румуниjи, Kишaршaњу у Maђaрскoj тe у Toпoли у Србиjи

Large folklor

Nastup Folklornog ansambla u Laliću

Trenutno u Belom Manastiru postoje dva kulturno-umjetnička društva sa srpskim predznakom. Novosti su u prošlom broju izvijestile o godišnjem koncertu SKUD-a "Jovan Lazić", kojim je proslavljeno 75 godina od osnivanja, a u ovom broju bilježimo uspješnu drugu godinu službenog postojanja Folklornog ansambla (FA) "Čuvari tradicije baranjskih Srba", osnovanog 28. januara 2021. godine, a djelovao je neko vrijeme i prije toga pri lokalnom Vijeću srpske nacionalne manjine (VSNM).

Osnivačica i predsjednica FA je Svetlana Žarković, predsjednica VSNM i aktuelna zamjenica belomanastirskog gradonačelnika. U svom izvještaju o radu za ovu godinu, tajnik Srđan Banda nabraja preko 20 događanja koje je Folklorni ansambl organizovao ili u njima učestvovao, ne samo u Belom Manastiru i drugim mjestima u Baranji, nego npr. ili u Malom Gradcu na Baniji, Srpskom Semartonu u Rumuniji, Kišaršanju u Mađarskoj te u Topoli u Srbiji. Kao jedno od posljednjih događanja ističe se gostovanje sredinom novembra u bačkom selu Laliću kod Odžaka, u kome živi mješovito slovačko-srpsko stanovništvo. Na poziv lokalnog KUD-a "Branislav Nušić", u punoj sali Doma kulture, FA je nastupio s društvima iz Bačkog Petrovca, Lazarevca i Ratkova.

- Manifestacijom "Mitrovdanske svečanosti - Približimo se jedni drugima" domaćini su dostojanstveno proslavili hramovnu slavu Svetog Dimitrija. Manifestacija je pokazala svu raskoš narodnog, izvornog stvaralaštva, a sama poruka "Približimo se jedni drugima" u stvarnosti se i ostvarila. Kroz svu tu raznolikost jedni drugima smo prišli, kazali i prikazali nešto o sebi, a prije svega poštovanje, ljubav i normalnost – kaže predsjednica i koreografkinja FA Svetlana Žarković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više