Novosti

Kronika

Gornji Grahovljani: Parastos za žrtve pakračkog kraja

Osim srpskim civilnim žrtvama pakračkih sela koje su stradale krajem 1991. godine, prisutni su odali počast ubijenima u Pakračkoj Poljani

Rcaerjgghy6vswq5gyfywfapdjr

U Gornjim Grahovljanima, selu kod Pakraca, 27. decembra održan je parastos za srpsko civilno stanovništvo tog i drugih pakračkih sela, koje je nastradalo krajem 1991. godine, kada je u sela ušla Hrvatska vojska. Prisutni su odali počast i Pakračanima stradalim u Pakračkoj Poljani.

- Lani smo prvi put održali parastos za civile iz 20-ak sela i zaselaka ovog kraja, od kojih je dio pobijen, a dio nestao - rekao je za Novosti Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca i predsjednik gradskog VSNM-a.

Prema njegovim riječima, u Gornjim Grahovljanima 1991. nestalo je 16 civila, u Branešcima sedam, a žrtve se bilježe i u drugim selima. Ivanović je istaknuo da u proteklih godinu dana nije zabilježen nikakav pomak u ustanovljavanju njihove sudbine, a pogotovo ne oko procesuiranja i kažnjavanja počinilaca ratnih zločina.

- Uz sjećanje na žrtve želimo ukazati na činjenicu da i nakon 27 godina tražimo njihove posmrtne ostatke. Tu ne mislim samo na srpske, nego i na hrvatske žrtve; trebaju se naći svi kako bi se zaustavila politizacija problema nestalih - rekao je Ivanović, najavivši da će uklanjanje ratnog nasljeđe biti jedna od aktivnosti gradskog VSNM-a i u narednoj godini. Izrazio je zadovoljstvo odzivom okupljenih, među kojima su bili lokalni aktivisti i funkcioneri SDSS-a.

- Slatinski paroh Dragan Gaćeša, koji je služio pomen, potječe iz jednog od sela koje je uništeno u toj operaciji HV-a - dodao je Ivanović.

Istog dana u Pakracu je održana sjednica VSNM-a na kojoj je odlučeno da će Vijeće poslati apel državnim institucijama kako bi se ubrzao proces traženja nestalih za vrijeme rata s područja Pakraca i Požeško-slavonske županije. Ivanović je dodao da će VSNM inzistirati na ustanovljavanju točnog popisa ubijenih i nestalih.

- U mnogim slučajevima zna se gdje se nalaze grobnice s tijelima poginulih i ubijenih, ali treba ubrzati proces identifikacije, koji se očito oteže iz političkih razloga. Naime, mnogi posmrtni ostaci već godinama čekaju na identifikaciju u bolnici na zagrebačkoj Šalati - zaključio je Nikola Ivanović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više