Novosti

Politika

Hrvati iz Gaze prepušteni sami sebi

Unatoč tome što su hrvatski državljani, prema njima se tako ne postupa: prepušteni su sami sebi, a nitko se iz Vlade nije potrudio osigurati im smještaj, pristup obrazovanju, zdravstveno osiguranje i pristup osnovnim materijalnim pravima, kažu iz Centra za mir i nenasilje te Inicijative za slobodnu Palestinu

Large gaza 2

Natalija Havelka i Emina Bužinkić (foto Nenad Jovanović)

Centar za mir i nenasilje iz Osijeka i Inicijativa za slobodnu Palestinu na konferenciji za medije održanoj 19. decembra na Markovom trgu u Zagrebu zatražili su da država Hrvatska i njene nadležne institucije konačno omoguće ostvarenje materijalnih i socijalnih prava za 23-oje hrvatskih državljana koji su početkom novembra evakuirani iz Gaze.

- Te 23 osobe, od čega sedmoro maloljetne djece, kao hrvatski državljani su evakuirani su 3. i 4. studenog preko Kaira letovima do Zagreba odakle su se zaputili na mjesta u kojima su ranije imali kontakte ili gdje žive članovi njihovih proširenih obitelji – Virovitica i Vukovar, s tim da neki od članova obitelji još nemaju hrvatsko državljanstvo. Unatoč tome što su hrvatski državljani, prema njima se tako ne postupa: prepušteni su sami sebi, a nitko se iz Vlade RH nije potrudio osigurati smještaj, pristup obrazovanju, zdravstveno osiguranje i pristup osnovnim materijalnim pravima. Oni su de facto izbjeglice jer u Hrvatskoj nisu živjeli više od 20 godina, pa ih je važno uključiti u sustav podrške i integracije - rekla je Emina Bužinkić, ističući da na otvoreno pismo, koje su uputili Vladi 14. studenog, nije bilo odgovora, kao i da četiri porodice žive u trošnim kućama ili u sobama rodbine koje su dobili na privremeno korištenje.

Po riječima Natalije Havelke iz Centra za mir i nenasilje, spomenutim porodicama nije pružena zaštita u vidu ubrzanog postupka ostvarivanja njihovih prava.

- Sva prava za reguliranje boravka i statusa ostvaruju redovnim putem jer im nije pružena zaštita kao marginaliziranim državljanima koji su svoje domove napustili zbog straha od progona i za svoje živote, a u koje se ne mogu vratiti. Svi su morali potpisati izjavu dobivenu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova da se obvezuju da u proračun u roku od 90 dana vrate iznose u visini vrijednosti karata za avione na relaciji Kairo-Zagreb, uvećane za ulazne i izlazne vize, kao i za smještaj u hotelu u Kairu. Svote se kreću od 5.243 eura za šesteročlanu do 7.500 eura za osmočlanu obitelj - kazala je Havelka.

- Od MVP-a smo zatražili donošenje odluke o potpunom oslobađanju od obaveza vraćanja sredstava sukladno zakonskim propisima, ali odgovor nismo dobili. Tražimo od Vlade da svim obiteljima hitno otpiše dug troška evakuacije i time ih ne izlažu dodatnoj traumatizaciji, kao i omogućavanje prihvata i smještaja. Hrvati iz Sudana, koji su evakuirani u travnju ove godine, odlukom Vlade u roku od 15 dana od evakuacije smješteni su u državne stanove uz plaćanje režijskih troškova na godinu dana. Sve osobe nisu ostvarile pravo na zdravstveno osiguranje. Jedno maloljetno dijete nema odluku o priznanju prava na zdravstveno osiguranje, iako ima prijavljeno prebivalište u RH. Palestinski državljani sami trebaju plaćati doprinose za zdravstveno osiguranje, jer im je boravak reguliran po zakonu o strancima. Većina njih su

fakultetski obrazovani i u toku je nostrifikacija diploma i upis djecee u škole. Pravo na jednokratnu skrb od 465 eura po obitelji preko zavoda za socijalnu skrb jedino što su dobili od države. Iako su tražili zajamčenu minimalnu naknadu, ni za dva mjeseca im nije isplaćen prvi iznos naknade - rekla je Havelka.

Zato tražimo hitan otpis troškova evakuacije, a treba donijeti i hitnu odluku oko osiguravanja zbrinjavanja što uključuje smještaj i pristup svim materijalnim i socijalnim pravima, rješavanje zdravstvenog osiguranja, upis u škole i učenje hrvatskog jezika. Sve što su ostvarili, ostvarili su isključivo kroz podršku Centra za mir i nenasilje, drugih NVO-a i Inicijative za slobodnu Palestinu te uz pomoć građana i Islamske zajednice. Službene institucije nisu načinile ni jedan korak i vrijeme je da to naprave, naglasile su Bužinkić i Havelka.

Preko udruge Slagalice organizira se dobrotvorna akcija kako bi se premostila teška situacije u kojoj se ljudi nalaze. Međutim, odbijaju prikupljati sredstva za refundiranje troškova evakuacije jer bi ih Vlada trebala otpisati, naglasile su i pozvale građane da uplate sredstva, a Vladu i ministarstva da se ne oglušuju na sudbine tih ljudi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više