Novosti

Kronika

I ove godine skromna obljetnica oslobođenja Karlovca

Moramo djelovati na budućnost pa podsjećamo one koji nerazumnom lakoćom bagateliziraju antifašizam da populisti i demagozi opet prijete i oživljavaju mračne strane prošlosti, poručeno je na svečanosti na kojoj opet nije bio nitko od lokalnih dužnosnika

Rpclwf0omn6r5pas01kjzaq149k

Polaganje vijenaca u Karlovcu

Tridesetak članova Udruženja antifašista, pripadnika srpske zajednice, bivši saborski zastupnici SDP-a Ivan Štajduhar i Biserka Vranić, okupili su se pored devastiranog centralnog antifašističkog spomenika u nekadašnjem Perivoju slobode i tako obilježili 75. godišnjicu oslobođenja Karlovca.

Kako je rekao potpredsjednik karlovačkih antifašista Mirko Miladinović, na taj način obilježili su i Dan pobjede i Dan Evrope. Iako su bili pozvani, ni ove godine nije došao nitko od predstavnika Grada Karlovca ni Karlovačke županije.

- Došli smo se ovdje pokloniti i zahvaliti onima koji su dali ono najviše što se moglo dati, a to je život. Prisjećamo se naših najmilijih, djedova, očeva, majki, braće, sestara, djece, prijatelja, boraca u borbi protiv okupatora i njegovih slugu. Prisjećamo se žrtava fašističkog terora koji su za našu slobodu i naš voljeni grad dali sve. Moramo djelovati na budućnost pa podsjećamo one koji nerazumnom lakoćom bagateliziraju antifašizam da populisti, demagozi i neodesničari i dalje prijete oživljavanju mračnih strana prošlosti – rekao je Miladinović.

Autor spomenika bio je Vanja Radauš. Osmislio ga je kao spomen palim borcima, njih 915 i žrtvama fašističkog terora, njih 1.825 s područja Karlovca.

Spomenik je simbolizirao poziv na oružanu borbu. Na kamenom postolju bilo je pet brončanih figura radnika, a s druge strane bio je lik žene koja drži lovorov vijenac.

Spomenik je miniran pred kraj 1991. i počinioci naravno, nikad nisu otkriveni. Monumentalno znamenje na desetu godišnjicu oslobođenja Karlovca, 6. maja 1955. otkrio je osobno Josip Broz Tito.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više