Novosti

Politika

Izbori u sjeni rata

Parlamentarni izbori koji se će se u Mađarskoj održati 3. travnja za premijera Viktora Orbána i njegovu stranku Fidesz mogli bi biti ako ne najteži, a ono svakako najneobičniji u njegovoj dvanaestogodišnjoj vladavini

Large internacionala  tena

Viktor Orbán (foto Josip Regović/PIXSELL )

Parlamentarni izbori koji se će se u Mađarskoj održati 3. travnja za premijera Viktora Orbána i njegovu stranku Fidesz mogli bi biti ako ne najteži, a ono svakako najneobičniji u njegovoj dvanaestogodišnjoj vladavini, s obzirom na to da će se odviti u vrijeme rata koji je pokrenuo njegov dugogodišnji saveznik Vladimir Putin. Orbán je kampanju kanio temeljiti na standardnoj mrzilačkoj retorici koja mu je dosad uvijek dobro prolazila, pa je krajem studenog prošle godine parlament izglasao odluku o provođenju referenduma o takozvanoj rodnoj propagandi s ciljem "zaštite djece i obitelji". Referendum će se dogoditi istoga dana kada i izbori, a građani će odgovoriti na pet pitanja, primjerice podržavaju li seksualno obrazovanje u školama, slobodan pristup maloljetnika seksualnim sadržajima i tretmane za promjenu spola maloljetnika. Budući da je Evropska komisija zbog ranijih legislativnih promjena, koje je ocijenila kao kršenja prava LGBT populacije, protiv Mađarske podignula dvije tužbe, referendum bi trebao mobilizirati konzervativnu podršku Orbánu kao zaštitniku "kršćanskih vrijednosti" i promotoru takozvane iliberalne demokracije, koja podrazumijeva gušenje slobodnih medija i civilnog društva, desni populizam i prkošenje evropskim institucijama.

Sve to palo je, međutim, u drugi plan s početkom ruske invazije na Ukrajinu, a Orbánovo savezništvo s Putinom opozicija sada koristi kako bi glasanje predstavila kao "izbor između svijetle i mračne strane povijesti", rekao je premijerski kandidat opozicije Péter Márki-Zay. Gradonačelnik s diplomama nekoliko fakulteta deklarira se kao ekonomski liberal posvećen evropskim vrijednostima i asocijacijama, a unatoč optužbama vladajućih da je ljevičar, njegova kandidatura zapravo je izazov Orbánu zdesna. Krajem prošle godine na međustranačkim izborima Márki-Zay je izabran za zajedničkog premijerskog kandidata koalicije Ujedinjeni za Mađarsku koja se sastoji od šest stranaka opozicije, među kojima su zeleni, socijalisti i krajnje desni Jobbik. Na izborima održanima 2018. tih šest stranaka zajedno je osvojilo 46,47 posto glasova, a u anketi koju je 21. ožujka objavio portal Politico Fidesz je dobio je 50 posto glasova, a ujedinjena opozicija 44 posto. To upućuje na to da bi Fidesz – unatoč tome što je donekle osramoćen savezništvom s Putinom – mogao dobiti i ove izbore, budući da ljudi u kriznim vremenima nisu skloni promjenama vlasti.

Tijekom posljednja dva tjedna Orbánova kampanja temelji se na sloganu o "miru i sigurnosti" te protivljenju slanja mađarskih vojnika u ukrajinski rat i uvođenju ekonomskih sankcija protiv Rusije. Budući da Mađarska od Rusije uvozi čak 80 posto energenata, to bi dovelo do porasta cijena komunalija i time ugrozilo podršku vlasti. Analitičari napominju da Orbánova vlada posljednjih tjedana uglavnom improvizira u donošenju često kontradiktornih odluka, pokušavajući balansirati između članstva u EU-u i NATO-u i održavanju ekonomskih veza s Rusijom. No to još uvijek ne znači da će u tako kratkom roku opozicija uspjeti preokrenuti Fideszovom propagandom impregnirano javno mnijenje. Kako je portalu BIRN rekao Robert Laszlo, analitičar iz think tanka Political Capital, "čini se da su zasad komunikacijski baloni koje su stvorili vladini mediji i bilbordi za referendum još uvijek neprobojni, naročito u ruralnim dijelovima".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više