>

novosti logo

Kronika Kronika

Kako ne biti Ivan Hiti

Ivan Hiti, pripadnik HV-a koji je spasio kulturno blago Srpske pravoslavne crkve, za svoj hrabri čin neće dobiti javno priznanje Grada Pakraca, odlučilo je pakračko Gradsko vijeće

Na sjednici pakračkog Gradskog vijeća, koja je održana 8. ožujka, raspravljalo se o dodjeli javnih priznanja povodom Dana grada, a jedno od njih je i ‘Pečat Grada Pakraca’. Kako stoji u Statutu, riječ se o priznanju koje se dodjeljuje fizičkim ili pravnim osobama za osobit doprinos u duhovnom i materijalnom razvoju Grada. Upravo za ovu nagradu bio je predložen Ivan Hiti, pripadnik HV-a, koji je 1992. godine, usred ratnih dešavanja na tom području, rukovodio operacijom spašavanja kulturne baštine iz Vladičanskog dvora u Pakracu. U trenutku kada se ta odluka trebala izglasati, došlo je do razilaženja među vijećnicima i rasprave da li je Hiti uistinu dobar izbor.

- Nadao sam se da će gospodin Hiti dobiti ovo veliko priznanje Grada Pakraca zbog svoje uloge u spašavanju najvrjednijeg kulturnog blaga te da ćemo se barem na simboličan način odužiti čovjeku koji je imao toliko hrabrosti i mudrosti u tim vremenima – kazao je u razgovoru za ‘Novosti’ Nikola Ivanović, vijećnik iz redova srpske manjine.

Ivanović je pojasnio kako su Klub HDZ-a i nezavisni vijećnici istaknuli da Hiti nije dostojan nagrade zbog svojih izjava medijima i u dokumentarnom filmu Branka Lazića ‘Biti ili ne, Ivan Hiti’ koji je nedavno prikazan na festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox.

Kako kaže Ivanović, jedan od vijećnika, koji je bio svjedok dešavanja 1991. i 1992., iznio je kontradiktorne informacije koje su unijele pomutnju među okupljene. Taj vijećnik smatra da se prenaglašava uloga Ivana Hitija te je kazao kako nije točno da je državni vrh u veljači 1992. naredio uništenje biblioteke, jer je on kao lokalni komandant imao naredbu da spriječi bilo kakvo uništavanje Vladičanskog dvora.

- Na sinoćnjoj sjednici sam se nekoliko puta javljao za riječ te sam istaknuo da je spašavanje biblioteke, dijela slika, namještaja i drugih vrijednosti iz Vladičanskog dvora civilizacijski čin i da se zbog toga ponosim gospodinom Hitijem, kao i činom svih onih koji su sudjelovali u toj akciji, a posebno da se ponosim Pakračanima koji su sačuvali ovo blago tokom najtežih mjeseci 1991. i pomogli u njegovom transportu 1992. godine. Nekoliko puta sam istaknuo i da se Grad Pakrac treba ponositi ljudima koji su u ludim vremenima imali mudrosti da rade na očuvanju kulturne baštine kao i da Grad mora raditi na promociji ove akcije – kazao je Ivanović.

Pored Ivanovića, za dodjelu priznanja Hitiju glasalo je još dvoje vijećnika SDP-a. Protiv dodjele je bilo ukupno 10 vijećnika, što nezavisnih, što iz redova HDZ-a i SDP-a, dok je suzdržanih bilo dvoje.

1/2