Novosti

Kronika

Kako zaposliti mlade?

Cilj projekta "Znanje imanje", koji je pokrenuo Odjel za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a, bio je da mladi dobiju vještine i znanja potrebne za lakše snalaženje u pronalasku posla s naglaskom na mlade pripadnike nacionalnih manjina

Large najava znanje imanje  1

Online tribinom "Zapošljavanje mladih u vremenu izolacije", održanoj 16. decembra, na kojoj su Andrea Kovač, koordinatorica programa društvenog razvoja i inovacija Inicijative mladih za ljudska prava te Valentina Gambiroža Staković, suradnica i edukatorica projekta "Job Club for Youth – Karlovac", predstavile mogućnosti edukacije i inovativnih programa obrazovanja i usavršavanja koji mladima mogu pomoći u pronalasku posla, zaključen je projekt "Znanje imanje". Projekt je pokrenuo Odjel za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a, u suradnji s Omladinskom mrežom Srba u Hrvatskoj, SPD-om "Privrednik" i Općinom Krnjak, a financira ga Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Andrea Kovač je predstavila projekt "Social Innovators", koje provode Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska, Kulturno Izobraževalno Društvo Pina iz Slovenije, Nacionalna škola menadžmenta iz Bugarske i Østfold University College iz Norveške.

Program društvenog razvoja i inovacija, Inicijative mladih za ljudska prava, usmjeren je na stvaranje preduvjeta za stvaranje zdravih i održivih zajednica, s posebnim fokusom na ratom deprivirana područja, rekla je Kovač.

- Taj program s jedne strane ide ka educiranju i povećanju zaposlenosti mladih koji su završili društvene studije, a s druge omogućavanju tvrtkama i civilnom društvu da privuku kvalitetnije kadrove tog profila. Svemu je prethodilo istraživanje potreba među civilnim udrugama u Hrvatskoj i ostalim zemljama sudionicima. Na osnovu onog što su naveli kao važno za kompetencije mladih, organiziramo praćenje socijalnih inovacija u trajanju od 150 sati. Ovo je zapravo dopuna fakultetima jer se tamo dobiva puno teorije, a malo prakse - rekla je i naglasila da se mladi tim programima bolje upoznaju sa NVO sektorom, znanjima i vještinama za te programe.

- Stalno nastojimo dobiti više sredstava za srodne projekte, jer ako se projekt ne vrednuje kao značajan za društvo, onda se dobivaju manja sredstva ili beskonačno ispunjavanje obrazaca - rekla je Andrea Kovač.

Osim toga, mentorice i mentori iz organizacija civilnog društva u Hrvatskoj provode programe mentoriranja mladih kako da steknu iskustvo i vještine koji će im olakšati snalaženje i zapošljavanje u civilnom društvu.

- Sve aktivnosti prilagođene su okolnostima pandemije. Nastavit ćemo sa širenjem prema sredinama izvan Zagreba i velikih gradova odakle se nije javilo puno mladih, iako i tamo djeluju udruge koja obavljaju važan posao u svojim zajednicama - rekla je i najavila da će krajem januara nevladine udruge uputiti pozive za praktikante.

- Davat ćemo sugestije s onima koji žele pokrenuti udrugu, pomagati savjetima i uputama kako mladi ne bi radili greške koje smo mi radili - rekla je Kovač i mladima poručila da se ne srame nego da prihvate svaku priliku koje se ponudi, odnosno da budu proaktivni i kreativni.

Valentina Gambiroža Staković govorila je o aktivnostima Udruge Carpe Diem koja je provodila EU projekt "Job Club for Youth – Karlovac'', odnosno "Klub za zapošljavanje mladih Karlovačke županije" u kojem su učestvovale mlade nezaposlene osobe u županiji, a cilj mu je bio povećanje zapošljivosti mladih nezaposlenih osoba u županiji i osiguranje boljeg položaj na tržištu rada.

Projekt, koji je završen u maju ove godine, provede je u partnerstvu s Gradom Karlovcem i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područnim uredom Karlovac, kao i Hrvatskom gospodarskom i Hrvatskom obrtničkom komorom.

- Osim u Karlovcu, gdje se radilo s 96 nezaposlenih starosti od 15 do 29 godina, kojima se omogućavalo stjecanje vještina u traženju posla i dodatnih znanja na tržištu rada, te povezivanje s poslodavcima, radionice Kluba održane su u Dugoj Resi, Slunju, Ogulinu, Ozlju, Vojniću, Josipdolu i Rijeci, tako da naš projekt nije imao samo lokalnu, odnosno županijsku razinu. Ukupno je u projekt uključeno oko 150 osoba iz ranjivih skupina - mladi, dugotrajno nezaposleni i migranti - rekla je Valentina Gambiroža Staković koja je bila trener u tom projektu.

- Projekt "Znanje i imanje" trajao je kroz cijelu 2020. godinu, a u njemu je sudjelovalo više od 30 mladih iz cijele Hrvatske, rekapitulirao je za Novosti koordinator projekta Nikola Puharić.

- Cilj projekta bio je da mladi dobiju vještine i znanja koja su potrebna za njihovo osnaživanje i lakše snalaženje u pronalasku posla s naglaskom na mlade pripadnike nacionalnih manjina, a posebno se to odnosilo na područja socijalnog poduzetništva, samozapošljavanja, pisanja i izrade projektne ideje i fondova EU. Iako je pandemija covid virusa provedbu projekta potpuno usmjerila u internet prostor, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima jer smo stvorili online trening platformu "Znanje i imanje" kojoj je moguće pristupiti ovdje i koja po završetku projekta ostaje kao trajni edukacijski alat. A tribinom „Zapošljavanje mladih u vremenu izolacije“ nastojalo se motivirati mlade da budu otvoreniji prema organizacijama civilnog društva koje im mogu pomoći u stjecanju novih znanja i vještina, pa i samog zaposlenja te smo analizirali načine prilagodbe rada i djelovanja trenutnom stanju lockdowna - zaključio je Puharić, uz očekivanje da se projekt provoditi i naredne godine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više