Novosti

Manjinski zastupnik

Kaкo збринути зaштићeнe нajмoпримцe?

Плaн je биo дa сe дo 2011. збрину сви бивши нoситeљи стaнaрскoг прaвa српскe нaциoнaлнoсти кojи су пoдниjeли зaхтjeв зa стaмбeнo збрињaвaњe, нo ни у 2024. тaj прoцeс oпeрaтивнo ниje зaвршeн, рeкao je сaбoрски зaступник Бoрис Mилoшeвић

Large hzmo stanovi u bm

Država je prouzročila problem – zgrada HZMO-a u Belome Manastiru

Saborski zastupnici raspravljali su o Prijedlogu Zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta "Statileo protiv Hrvatske" i odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske, a koji se odnosi na rješavanje problematike zaštićenih najmoprimaca koji borave u privatnom vlasništvu.

Prijedlogom Zakona, vlasnici stanova imat će pravo na povrat imovine i isplatu tržišne najamnine, a najmoprimci po povoljnim uvjetima stjecanje prava vlasništva. Kako je pojašnjeno u uvodu, zakonskim rješenjem predviđeno je uvođenje tri faze izvršenja odluka: osnivanje registra, donošenje programa mjera i operativna provedba programskih mjera.

- Sve nepravde koje se ovim zakonom nastoje ispraviti, prouzročila je država svojim zakonskim rješenjima u određenom trenutku. Ovaj gordijski čvor je trebalo presjeći prije 30 godina, prije donošenja Zakona o najmu stanova iz 1996. - smatra SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević. Problem je nastao nakon Drugog svjetskog rata, nacionalizacijom privatne imovine. Denacionalizacijom imovina je vraćena vlasnicima, a zaštićeni stanari koji su se zatekli u stanovima koji su vraćeni, imali su stanarsko pravo kao i velika većina građana. Dok su neki svoje stambeno pitanje riješili povoljnim otkupom u državnim stanovima, građani u nekretninama u privatnom vlasništvu nisu mogli otkupiti stanove po povlaštenim cijenama iako su imali jednaki status nositelja stanarskog prava te iako su godinama uplaćivali u stambene fondove.

- Tako su se našli u problemu koji do danas nije adekvatno riješen, osim što ih je država proglasila zaštićenim najmoprimcima. Važno je naglasiti da oni u te stanove nisu ušli na silu već su te stanove dobili kao i svi nositelji stanarskog prava. Iako ovim prijedlogom Zakona pokušavamo riješiti nepravdu nastalu nakon Drugog svjetskog rata, potrebno je spomenuti i nepravdu koja se dogodila za vrijeme Drugog svjetskog rata. To je ostalo bez rješenja i bez spomena. Govorim o vremenu kada je ustaška vlast legalizirala pljačku i grabež uglavnom židovske imovine, najviše na području Zagreba u kojem je živjela polovina hrvatskih Židova. Isto je bilo i s imovinom Srba u NDH - podsjetio je Milošević. On je rekao da se traži zakonodavni model kojim bi bila ispravljena šteta vlasnicima stanova, ali i omogućeno pravo na dom zaštićenim najmoprimcima. Milošević je iskazao sumnju u kapacitete države da operativno obavi zahtjevnu proceduru.

Naveo je primjer s početka 1990-ih kada je veliki broj građana srpske nacionalnosti nepravedno izgubio stanarsko pravo. Nakon rata osmišljen je institut stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava.

- Donesen je plan da se do 2011. zbrinu svi bivši nositelji stanarskog prava srpske nacionalnosti koji su podnijeli zahtjev za stambeno zbrinjavanje, odnosno najkasnije do ulaska Hrvatske u EU. Ali ni u 2024. taj proces operativno nije završen. A sad imamo obavezu da rješavamo i ovu kategoriju zaštićenih najmoprimaca. Zato sam skeptičan u naše kapacitete rješavanja ovog problema, unatoč dobrim namjerama predlagatelja Zakona - rekao je Milošević i naglasio da raspoloživih stanova ima. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je 600.000 praznih stanova.

Zastupnik je naveo da se vodi veliki broj sudskih postupaka oko predaje vlasništva i ulaska u posjed, a to uzrokuje velike troškove svim stranama, ali i samoj državi. Ako Zakon bude izglasan, ti postupci će postati bespredmetni i besmisleni, pa Milošević smatra da bi izrijekom trebalo ugraditi odredbu da se takvi postupci obustavljaju ili suspendiraju do konačnog rješenja konkretnog predmeta. Osim toga, u Zakonu je prepoznato da postoje i zaštićeni najmoprimci koji žive u nekretninama u vlasništvu pravnih osoba. Kazao je da grupa građana u Belom Manastiru živi u nekretnini koja je u vlasništvu HZMO-a.

- Ti ljudi bi trebali dobiti priliku da povoljno otkupe stan jer bi se takvi stanovi trebali tretirati kao stanovi u vlasništvu RH. Kad donosimo zakonsko rješenje moramo voditi računa o jednakosti te dvije skupine, o razmjernosti i činjenici da su te dvije skupine žrtve države. Sama država je stvorila ovakve odnose. Zato smatram da bi država trebala podnijeti najveći teret ovog problema - zaključio je Milošević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više