Novosti

Kronika

Kaмeн кao свeдoк

У Српскoм културнoм цeнтру у Бeлoм Maнaстиру прикaзaн je зaвичajнo-дoкумeнтaрни филм "Kaмeн свeдoчи" o кaмeну кojи je дoнeсeн из Бaрaњe, с мjeстa гдje je нeкaд биo мaнaстир Брaнa, тe je угрaђeн нa улaз у хрaм "Бeздaнскa Лaзaрицa"

Large 2

Prof. Pero Matić i Jelena Nikšić

Posljednje septembarske nedjelje u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru, a u organizaciji predsjednice SKUD-a "Jovan Lazić" dr. Svetlane Pešić, prikazan je zavičajno-dokumentarni film "Kamen svedoči" mlade autorice Jelene Nikšić iz Sombora i scenariste Mirka Strigića iz istog grada.

Film govori o traganju za identitetom i istinom. Između ostaloga prikazana je storija o kamenu koji je po blagoslovu vladike bačkog Irineja godine 2018. donesen iz Baranje, s mjesta gdje je nekad bio manastir Brana, te je ugrađen na ulaz u hram "Bezdanska Lazarica" koji je u izgradnji.

"Kamen svedoči" nastao je idejom i voljom grupe mladih ljudi iz Sombora, na čelu s Jelenom Nikšić, koja završava političke nauke u Beogradu, a trenutno radi u somborskom Centru za socijalni rad. Rođena je 1996. godine u Somboru, a Grabovac u Baranji napustila je s roditeljima kad je imala nepune dvije godine. Uvodnu riječ prije prikazivanja filma imao je historičar Pero Matić iz Darde, kome su se mladi Somborci obratili prija snimanja filma da bi od njega saznali mnogo više o nekadašnjem baranjskom manastiru Brani, koji se nalazio u Baranjskoj planini blizu današnjeg sela Branjine i svetišta Studenca. Na projekciji je bila i autorica Jelena Nikšić.

- Moja grupa prijatelja i ja prvo smo hteli nogom stati i okom videti taj manastir Branu te da doživimo i pokažemo žal za svojim identitetom. Nogom na zemlji, a umom u prošlosti i pod zemljom, to je kontinuitet i tu su naši koreni. Nastavljamo potragu dalje. Naslov filma "Kamen svedoči" potvrđuje taj kontinuitet jer kamen mogu polupati, ali delovi opstaju i svedoče o našem postojanju – rekla je Nikšić. Premijera filma održana je 10. januara 2020. godine u Svečanoj sali Skupštine Grada Sombora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više