Novosti

Kronika

Kandidatkinja za "Najradnicu"

Nakon mesarskog posla Slavica Janković iz Vukovara postala je profesionalna vozačica kamiona poput svog oca Miodraga

Large dragana 2

Vratila se iz Engleske da pomogne ocu – Slavica Janković

Slavica Janković iz Borova, profesionalna vozačica kamiona u firmi Orao iz Osijeka, plasirala se među deset od 780 kandidata prijavljenih za titulu "Naj radnika" za 2022. godinu koja donosi novčanu nagradu od 100.000 kuna, ali će o konačnom pobedniku odlučiti građani svojim glasovima putem telefonskih poziva i SMS poruka. Izbor za Naj radnika od 2018. godine organizuje udruženje "Mali svetionik" iz Zagreba, a nagrada nosi naziv po njegovom osnivaču, dr. Draženu Glavašu (1968. – 2017.) koji je promovisao vrednosti poštenja i rada.

- Kada su me zvali iz Zagreba, prvo sam pomislila da se neko šali sa  mnom ili da je u pitanju skrivena kamera. Voditeljka projekta Ružica mi je odgovorila da nije reč o šali i da me je za Naj radnika prijavio kolega iz Vukovaršpeda gde sam ranije vozila kamion. Tek sam onda poverovala - rekla nam je Slavica s kojom smo telefonski razgovarali nakon istovara robe u Županji dok se pripremala za novu turu, u Novi Sad i Šabac.

Ostavila sam u Engleskoj bolji život i perspektivu. Sama sebi sam rekla da oca nikad neću napustiti

Slavica je 49-godišnjakinja koja danas živi u Vukovaru. Samohrana je majka koja brine o 14-godišnjoj ćerki i bolesnom ocu u Borovu. Iako poslednjih pet godina za život svoje porodice zarađuje vozeći grdosiju od 40 tona i 17 metara dužine i njena ranija profesionalna karijera je vrlo zanimljiva. Uprkos brojnim problemima koji su je pratili u životu i braku, puna je optimizma, hrabrosti i odlučnosti. "U životu nisam upoznao tako jaku i borbenu ženu", napisao je, između ostalog, njen kolega u prijavi za nagradu.

- Radila sam deset godina kao mesar od Slavonije do Istre. Zahvaljujući Živojinu Bođirkoviću iz Borova naučila sam osnove posla i kod njega sam radila tri i po godine. Onda me je život, koji je bio turbulentan zbog porodičnih problema, "bacao" po svim gradovima Hrvatske. Volela sam taj posao i bilo mi je teško da ga napustim, ali sam morala zbog zdravstvenih problema – priča Slavica koja je nakon mesarskog posla odlučila da postane vozačica kamiona poput svog oca.

Kako je reč o svestranoj i sposobnoj ženi vrlo lako je završila prekvalifikaciju preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prvo vozačko iskustvo, ipak, nije stekla na hrvatskim već engleskim saobraćajnicama gde je vozila devet meseci. U Hrvatsku se vratila zbog ćerke i oca koji se razboleo.

- Ćerka je jako patila za svojom školom i prijateljima, pisala je zadaće iz Hrvatske uporedo sa engleskim zadaćama jer se bojala da će zakasniti u gradivu ako se vratimo. Meni je bilo strašno gledati je kako pati. Imam sestru koja u Engleskoj živi 25 godina. Tamo sam položila dodatni ispit da mogu voziti kamion po njihovim pravilima i dobila sam nacionalni broj za boravak. Sve sam to ostavila i vratila se kući zbog ćerke i zbog oca koji je u jednom trenutku ostao sam, polupokretan nakon moždanog udara. Bilo mi je žao i odlučila sam da se vratim u Hrvatsku, da radim ovde i za manje novca, ali da sam bar "svoja na svome" – ističe naša sagovornica. Jednog dana bi, kaže, volela da ima vlastitu transportnu firmu i svoj kamion, a titulu Naj radnika najviše priželjkuje kako bi njen otac bio ponosan na nju.

- Najviše bih to volela zbog tate koji je jako vredan i radan čovek, koji je moj životni idol i jako mi je teško pala njegova bolest. Ostavila sam u Engleskoj bolji život i perspektivu. Sama sebi sam rekla da ga nikad neću napustiti. Iskreno, kad bih mogla birati onu statuu Naj radnika Hrvatske ili 100 hiljada kuna, ja bih pre izabrala statuu najboljeg radnika samo zbog svog oca Miodraga Jankovića – poručila je Slavica. Kao devojka je svirala harmoniku, a uskoro ćemo je u toj ulozi videti u TV emisiji "Supertalent" gde će biti muzička pratnja svojoj ćerki koja će pevati.

Svi koji žele pomoći Slavici Janković da pobedi i osvoji titulu "Najradnika" Hrvatske, mogu glasati do petka, 11. novembra do 16 časova putem telefona 061 5601 tako što će odabrati kandidata pod rednim brojem 6 ili poslati SMS na broj 666 999 uz ključnu reč KANDIDAT6 bez razmaka. Cena SMS-a je 3,72 kn ili 0,49 eura. Detalji se mogu pronaći na internetskoj stranici mojsvjetionik.hr kao i na društvenim mrežama.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više