Novosti

Društvo

Katran i perje: General

Antun Vrdoljak počeo ostvarivati dugogodišnju prijetnju

Eezgi54bcy2xfmq2us0e2ekrlyp

Antun Vrdoljak (foto Davor Višnjić/PIXSELL)

Je li Antunu Vrdoljaku tajna ambicija oduvijek bila da postane Hajrudin Krvavac, Sergej Bondarčuk ili Cecil B. DeMille? Redatelj koji se u socijalizmu proslavio netipičnim ratnim filmovima ‘Kad čuješ zvona’ i ‘U gori raste zelen bor’ napokon se nalazi pred ostvarenjem višegodišnje prijetnje.

Vrdoljak je već nekih pet, šest do sedam ljeta opsjednut ‘Generalom’, filmom o Anti Gotovini, pa svakih godinu dana svim dnevnim i tjednim novinama u državi daje intervjue na tu temu. Ovaj trud i pregalaštvo počeli su davati plodove, no tek u doba blic-vlasti Tomislava Karamarka. Tada je Hrvatski audiovizualni centar projektu dodijelio 4,2 milijuna kuna, da bi proteklog tjedna Hrvatska radiotelevizija i produkcija Kiklop film potpisali ugovor za igrani film i osam epizoda televizijske serije, kao u dobra stara vremena blagopočivajuće nam SFRJ.

Količina novca koji će biti ulupan nije poznata, jer je Vrdoljak novinarima poručio da malo prošeću s nepristojnim pitanjima na ovu temu. Novac državnih ustanova, a budale pitaju koliko će spiskati – svašta. Vječni v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić ustvrdio je da se radi o poslovnoj tajni, ali da će ‘sve biti vidljivo u godišnjem izvješću o poslovanju’. Nije objasnio koji će računalni program, dioptrija i stupanj poznavanja računovodstvenih vještina biti neophodni za iščitavanje ovih podataka.

Iako insajderi sumnjaju da je redatelj u stanju izgurati ovaj spektakl s pripadajućom šorom, ševom i mačevanjem, ‘Katran i perje’ zdušno će navijati da film osvane u našim, autentično hrvatskim Cinestar kinematografima. Uz kokice i Coca-Colu natrpanu ledom, gledanje bi moglo donijeti neslućena sadomazohistička užića, neviđena još od remek-djela domaće domoljubne kinematografije devedesetih.

Potpisivanju ugovora s HRT-om nazočili su Nataša Janjić, Tarik Filipović i Goran Navojec, koji će glumiti u spektaklu, no još nemaju pojma koga. U međuvremenu je iz kombinacije ispala Zrinka Cvitešić, nekoliko godina najavljivana kao filmska Dunja Gotovina. Za glavnu ulogu odavno je određen redateljev zet Goran Višnjić, a Penelope Cruz je preskupa za lik Gotovinine južnoameričke muze.

Dodatnu draž ovom monumentu u nastajanju daje činjenica da će scenarij biti napisan po stožernom biografskom uratku ‘Ratnik, pustolov i general’ (2001.) pomalo zaboravljenog novinarsko-sportsko-književnog barda Nenada Ivankovića, ujedno autora knjige ‘Mesiću i Račane, zašto tako?’ Ivankovićeva biografija Gotovine u medijima je svojedobno izazvala veliku pozornost, posebice u dijelovima u kojima se pisac divi generalovim erotskim podvizima diljem nekoliko kontinenata.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više